Şahin Tin : Meclisin Yapısı Güçleniyor

Şahin Tin : Meclisin Yapısı Güçleniyor

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, sanayi esnafıyla bir araya gelerek yeni hükümet sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şahin Tin; “Meclis devre dışı bırakılıyor iddiası koca bir yalandan ibaret. Yeni sistemde Meclisin yapısı daha da güçl

A+A-

AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, yeni Kaleiçi çarşısı, 1’nci ve 2’nci sanayi esnaflarıyla buluştu. Anayasa değişikliğinde yer alan maddelerin ayrıntılarına ilişkin esnaflardan gelen soruları yanıtladı. Meclisin devre dışı bırakıldığı yönündeki iddialara da açıklık getiren Milletvekili Şahin Tin; “Meclis devre dışı bırakılıyor iddiası koca bir yalandan ibaret. Yeni sistemle Meclis güçleniyor ve Cumhurbaşkanı kanun teklif edemiyor. Kanun teklif etme yetkisi milletvekilinin, kanun koyma, kaldırma yetkisi Meclisindir. Diğer bir konu ise “Meclis feshediliyor” yalanı. Anayasada Mevcut 116’ncı maddeye göre Cumhurbaşkanı, 45 gün içinde hükümet kurulamazsa Meclis’i feshediyor. Biz bunu değiştiriyoruz. Bir siyasi kriz çıkması halinde seçimlerin birlikte yenilenmesine Meclis de karar veriyor, Cumhurbaşkanı da. Önerilen sistemde seçimlerin yenilenmesi iki taraflı işleyen bir uygulamadır. Hangi kuvvet yenilenme kararı alırsa alsın kendi seçimlerini de yenilemiş olacak. Bu düzenleme Meclis’in işlevsiz hale getirilmesi değildir. Yürütmede aksama meydana gelirse Meclis devreye girerek milli iradeye başvurabilecek” dedi.

 

MECLİS YÜRÜTMEYE KARŞI DAHA GÜÇLÜ

 

Cumhurbaşkanının kanun teklif etme yetkisinin olmadığını belirten Milletvekili Şahin Tin; “Cumhurbaşkanı yeni sistemde kanun teklif etme yetkisine sahip olamayacak ancak veto yetkisi olacak. Bu yetkiye karşı da Meclis kararında salt çoğunlukla direnme hakkına sahip olacak. Kanun koyma ve kaldırma yetkisi Cumhurbaşkanının değil Meclisindir. Bütçe onaylama hakkı Meclisindir. Meclis yürütmeye karşı daha güçlüdür. Bunun için denge kontrol sistemi öngörülmüştür. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, yürütme ile ilgili olarak kanunda olmayan alanlarda çıkarılabilmektedir ve kanun üstünlüğü esastır. Temel Hak ve Hürriyetler ile Siyasi Hak ve Hürriyetler konusunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacaktır. Aynı konuda kanun çıkarılması halinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz kalacaktır. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri anayasaya uygunluk yönünden de anayasal yargı denetimine tabi olacaktır” dedi.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.