Postal Yalayıcı;Kerkük'ten Çıkmayacağız

Postal Yalayıcı;Kerkük'ten Çıkmayacağız

Peşmergebaşı Barzani Kerkük ve Sincar'ın kendilerine ait olduğunu belirterek "Bunlar bizim aldığımız alanlar ve buraları bırakmayacağız." dedi.

A+A-

Peşmergebaşı Mesud Barzani, BBC Farsça Servisi'nden Nefise Kohnavard'a verdiği röportajda, Türkiye'deki çözüm sürecinin yeniden başlaması için taraflara yardıma hazır olduklarını söyledi. Bağımsızlık amaçlarıyla ilgili olarak da "Kürdistan'ın bağımsızlık sürecini hiçbir güç durduramaz" diye konuştu.

"Diğer ülkelerdeki Kürtleri müzakerelerle haklarına ulaşmaları için cesaretlendireceğiz"

Barzani, olası bir bağımsızlık durumunda İran, Türkiye ve Suriye'deki Kürtleri kendilerine katılmaya davet edip etmeyeceklerine dair soruya şu cevabı verdi:

"Diğer Kürtlerin merkezi hükümetleriyle iyi ve barışçıl ilişikler kurduklarını görmek istiyoruz. (…) Diğer Kürtlerden bize katılmalarını istemeyeceğiz ancak onları, hükümetleriyle, müzakereler üzerinden, çaba göstermeleri ve haklarına ulaşmaları için cesaretlendireceğiz".

Musul operasyonu konusunda Barzani, "Peşmerge'nin katıldığı, operasyonun ilk safhası sona erdi. Ancak bu, Irak Kürdistanı için IŞİD tehdidinin sona erdiği anlamına gelmiyor. Bundan dolayı Peşmerge alanlarımızı korumak için yine hazır durumda bekleyecek" dedi.

"Kerkük'ten çekilmeyeceğiz"

IŞİD'in denetimindeki alanların tamamen geri alınması ardından Bağdat ve Erbil arasındaki sınırların yeniden tartışmaya açılması bekleniyor.

Barzani, 17 Ekim'de başlayan Musul operasyonu öncesindeki alanların kendileri için sınır olduğunu ve geri çekilmeyeceklerini söyledi.

Barzani buralara Kerkük ve Sincar'ın da dahil olduğunu belirtti: "Bunlar bizim aldığımız alanlar ve buraları bırakmayacağız." dedi.

Uluslararası İnsan Hakları Örgütü'nde son bir raporunda Peşmerge güçlerini Araplar'ın evlerini yıkmak ve bulundukları yerlerden ayrılmaya zorlamakla suçlamasıyla ilgili Barzani, "Bu rapor adil değil. Sadece Irak'tan değil Suriye'den de olmak üzere 1,5 milyon Arap'ı kucakladık. Ama bu köylerde birçok IŞİD savaçcısı ve onları destekleyen yerel sakinler vardı" dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.