Ahmet Özcan

Ahmet Özcan

Akishaber / İmtiyaz sahibi
Yazarın Tüm Yazıları >

Urumçi'yi Unutma

A+A-

Çin Büyükelçiliği önüne gerçekleştirilen eylemde, elçilik önünde toplanan grup sloganlar ve dövizlerle Çin Hükümetini protesto etti.

Burada bir konuşma yapan Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil, 5 Temmuz 2009 yılında Urumçi’de yaşanan vahşetin hala hafızalardaki yerini koruduğunu söyledi. Efendigil,, “Aradan 5 yıl geçmiş olmasına rağmen, yüreğimizde açılan derin yaralar ve izler hala tazeliğini korumaktadır. Doğu Türkistan’da insan hak ve onuru ayaklar altında ezilmekte, Aradan geçen 5 yılda Doğu Türkistan’da durum hiç değişmemiştir. 2014 yılının başından beride Doğu Türkistan’da endişe verici durum zirveye tırmanmış, bölgede yaşayan Türkler dinlerini, geleneklerini ve göreneklerini yaşayamaz duruma gelmiştir. Öyle ki, oruç tutan Doğu Türkistanlı insanlarımız cezaya maruz bırakılmakta, çalıştıkları yerlerde su içmeye ve yemek yemeye zorlanmaktadırlar. Elde edilen bilgiler bu şiddet olaylarının müsebbibinin Çin Devletinin bizatihi kendisi olduğunu ortaya koymaktadır. Son günlerde Çin Devleti ağır silahlarını bazı bölgelere konumlandırırken, uygulamaya başlattığı olağanüstü hal ile de Müslüman Türk Uygurları sindirme operasyonuna girişmiştir.” dedi.

KONCUK:AZİZ MİLLETİMİZİ DOĞU TÜRKİSTAN VE TÜRKMENELİ DAVASINA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUM

Eylemde konuşan Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, "Doğu Türkistan'daki soydaşlarımıza da , Türkmeneli’ndeki kardeşlerimize de sahip çıkmalıdırlar" dedi.

Koncuk, " Bu mübarek ramazan ayında soydaşlarına insanlık adına, sahip çıkmak adına buraya gelen kardeşlerime teşekkür ediyorum. Doğu Türkistan’da bir zulüm yaşandı, maalesef aynı zulüm zaman zaman tekrarlanıyor. Oradaki Uygur Türklerine, oruç tutmak dahi yasak hale getirildi. Türkmen kardeşlerimiz Telafer’de, Kerkük’te, Musul’da çok zor günler yaşıyor. Bugün ülkemizde çok rahat iftarlarımızı açıyoruz, oruçlarımızı tutuyoruz, hayatımızı devam ettiriyoruz. Maalesef Türkmenlerin, Doğu Türkistan’daki kardeşlerimizin insanlık dışı şartlar altında yaşadıklarını bu ülkede kaç kişi hissedebiliyor? Bu ülkede kaç kişi bu olanları önemsiyor?”

Hükümete de seslenen Genel Başkan İsmail Koncuk, söz konusu Türkler olunca yetkililerden ses çıkmadığını dikkat çekerek, eyleme katılanlara teşekkür etti:

“Ağzını açtığında, Müslümanlıktan bahsedenlerin, Doğu Türkistan Türklerinin oruç tutmasına yasak getirilirken, ağızlarını açmadıklarını görüyoruz. Mısır’da yaşanan zulme ses çıkaranlar, söz konusu Türk olunca dilleri boğazına kaçıyor. Yürekleri ne Çinliye ne İŞID teröristlerine tek kelime söylemeye yetmiyor. Böyle insanlığa, böyle Müslümanlık anlayışına da yazıklar olsun diyorum. Uygur Türklerini unutmayalım. Teröristlerin vicdanına terk edilmiş Türkmen kardeşlerimizin Musul’da, Kerkük’de yaşadıkları zulümleri unutmayalım. Onları kaderlerine terk etmeyelim. “Müslüman Müslümanın kardeşidir” sözü maalesef bu ülkede sözde kalıyor. Kendi milletinin haklarını tırpanlamak söz konusu olduğunda yiğit geçinenlerin, İŞİD terörüne karşı tek kelime dahi etmemesi milletimizi derinden düşündürmelidir. Bu vesile ile buraya gelen, bu sorumluluğu ortaya koyan siz değerli kardeşlerimizi hem Uygur Türkleri hem de Türkmen kardeşlerimiz adına tebrik ediyorum. Türkmen kardeşlerimize yapılan yardım kampanyalarına milletimizi etkin bir şekilde katılmaya davet ediyorum. Kahrolsun zalimler, yaşasın adalet, yaşasın insanlık, yaşasın Türk milleti!”

 Konuşmanın ardından Çin Büyükelçiliği kapısı önüne siyah çelenk bırakıldı. Ardından kısa bir açıklama yapan Genel başkan İsmail Koncuk, Birleşmiş milletleri görevini yerine getirmeye davet etti:

“Doğu Türkistan’da yıllarca yaşanan insanlık dramını, Birleşmiş Milletlerin de görmesi gerekir. BM neden var? Hangi misyonla orada faaliyet gösteriyor, anlamakta zorlanıyoruz. İnsanlarımızın, 21. yüzyılda hala kölelik sistemini çağrıştıran, baskılar altında zulüm görmesi sadece Türkleri değil, bütün dünyayı ilgilendiren bir durumdur. İnsanlık adına utanç verici bir tablodur.”

Eyleme, Türkiye Kamu Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ile birlikte Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, Türk Haber-Sen Genel Başkanı Sedat Yılmaz, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, Doğu Türkistan Kültür ve Yardımlaşma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah Efendigil, Genel Merkez Yöneticileri ve çok sayıda vatandaşımız katıldı.
Alıntıdır

Bu yazı toplam 2530 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.