Sakin ÖNER

Sakin ÖNER

Eğitimci
Yazarın Tüm Yazıları >

ABD Kimin Dostu ?

A+A-

Güney Amerika ziyareti dönüşü uçakta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  gazetecilerin “PYD’nin yanlış yönlendirmesiyle ABD uçakları sivilleri vuruyor.  Batı’nın PYD’yebakışında  birfarklılık mı oluştu?” şeklindeki sorularına, ABD Başkanı Barack Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi BrettMcGurk’unKobani ziyaretini hatırlatarak cevap verdi.Erdoğan “PYD de, YPG de birer terör örgütüdür. PKK ne ise PYD odur. Bunu bütün uluslararası örgütlere taşıyacağız. Terör örgütü olarak ilan edilmesi için adımlar atılmazsa geç kalırız. Biden (ABD Başkan Yardımcısı) yanında bir yardımcısı ile geldi. Daha önce Sayın Obama’nın yanında da adı geçen bir ulusal güvenlik temsilcisi. Tam Cenevre’deki görüşmeler sırasında kalkıyor, Kobani’ye gidiyor. Kobani’de sözde bir generalden plaket alıyor. Biz nasıl güveneceğiz? Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobani’deki teröristler mi? Sonra PKK militanlarının elinde ABD, Rusya ve Batılı müttefiklerimizin silahları var. Biz müttefiklerimize nasıl güveneceğiz” dedi. (Hürriyet web sitesi, 07.02.2016)
Cumhurbaşkanı 2016 Şubat’ında sorduğu bu soruda haklı. Fakat ABD’nin bu konudaki niyeti yıllar öncesinden biliniyor. Lozan’ı tanımayıp, 100 yıldır Sevr’i hayata geçirmeye çalışan ABD’nin Kürt meselesine bakışını açıkça ortaya koyan yakın tarihin örneklerine bir göz atalım.
ABD’nin demokratlara yakınlığıyla bilinen aylık "TheAtlanticMonthly”  dergisinin, 2008 yılı Ocak-Şubat sayısının kapağında yer alan Ortadoğuharitasında, sınırları Doğu Karadeniz’e kadar uzanan bir Kürdistan devleti yer alıyordu. Harita ile ilgili "Irak'tan Sonra" başlıklı makalede ise, yakın bir gelecekte Ortadoğu'nun nasıl bir hal alacağı tartışmaya açılıyordu.
Daha yayımlanmadan iki yıl önce Eylül 2006’da Roma’daki NATO Savunma Kolejinde brifing veren Amerikalı subay, bu haritayı duvara yansıttı. Orada bulunan Türk subaylar salonu terketti. Genelkurmay Başkanı Büyükanıt, ABD Genelkurmay Başkanını arayarak olayı protesto etti.
Temmuz 2007’de NATO Analiz Semineri brifinginde Yunan subay aynı haritayı duvara yansıttı. Orada bulunan askeri ataşemiz derhal salonu terketti. Olayı protesto ettik.
ABD, şimdi de Suriye’de bir Kürt koridoru oluşturma konusunda ezeli rakibi Rusya ile anlaşmış durumda ve bu koridorun tamamlanması an meselesi. Kısacası, uluslarası ilişkilerde menfaatler çatışınca, dostluk mostluk kalmaz. Batı’nın “Haçlı zihniyeti” hala devam ediyor. Demek istiyorum ki,  Türk’ün Türkten başka dostu yoktur Sayın Cumhurbaşkanım.

Bu yazı toplam 2549 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.