Sakin ÖNER

Sakin ÖNER

Eğitimci
Yazarın Tüm Yazıları >

1 Kasım Seçimlerinin İlk Değerlendirmesi

A+A-

1 Kasım seçimleri sonucunda AKP kesin bir zafer kazandı. Ama ben bundan dolayı İktidarı başarılı değil, muhalefeti başarısız buluyorum. HDP, PKK ile arasına fark koyamadığı ve teröre tavır koyamadığı için kaybetti. MHP de “her şeye hayır diyen uzlaşmaz bir parti” algısı yarattığı için kaybetti. CHP ise ancak kendini koruyabildi.
 
1 Kasım seçimleri sonucunda en büyük kayba MHP uğradı. MHP, 7 Haziran seçimlerinde yüzde 16 oy, 7,5 milyon seçmen ve 80 milletvekili ile başarılı çıkmıştı. MHP beş ay sonra 1 Kasım’da 2 milyonun üzerinde oy ve 39milletvekili kaybetti. Şimdi Türk milliyetçiliğidavasının siyasi temsilcisi olan MHP’nin nasıl bu duruma düştüğünü kısaca analiz edelim. 
 
MHP'nin,Orta ve Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgelerinde seçmeninde, AKP'ye geçişkenliği olan, 2-3 milyon seçmeni vardı. Bu seçmen kitlesinde; MHP'nin gerek Meclis Başkanlığı seçimi, gerek Koalisyon sürecindeki "Hayırcı" algısı uyandıran tutumu ve gerekse partinin toplumda karşılığı bulunan Sinan Ogan, Meral Akşener, Özcan Yeniçeri ve Engin Alan gibi milletvekillerini aday göstermemesi, hatta Sinan Ogan'ı ihraç etmesi Sayın Bahçeli ve yardımcılarına karşı büyük bir tepki doğdu.
 
MHP, 7 Haziran’dan sonra bütünpartilere karşı bir olumsuz tavır içine girdi, bir koalisyon çözümünün ortağı olamadıBu MHP seçmeninde, "bu seçimde de MHP'ye oy verirsek, bu uzlaşmaz tutumuyla yine koalisyon kuramaz, aynı belirsizlik devam eder, ülke hükümetsiz kalır" endişesi doğdu. AKP; hem HDP'yi PKK ile işbirliği halinde gösterdi, hem çözüm sürecini başlatıp PKK'yı şehirlerde güçlendiren kendisi değilmiş gibi, PKK'ya savaş açtı ve MHP için de "uzlaşmaz ve her şeye hayır diyen bir parti" algısını millete kabul ettirdi. Hem PKK ile savaşı, hem de Türk milliyetçisi gibi milliyetçi söylemler kullanması, bu 2 milyon MHP seçmenini etkilemeyi başardı.
 
 Ayrıca Ankara katliamıyla korkutarak HDP'yi seçim çalışmalarından uzaklaştırdı. MHP ise iki mitingten başka çalışma yapmadı. MHP, millete de bu seçimlerde "Sen bilirsin" dedi. İşte millet de MHP'yi nasıl bildiğini ortaya koydu ve böyle takdir etti. Bu sebeple bu 2 milyon seçmen, 1 Kasım'da AKP'ye oy verdi. Sonuçta MHP, hem 2 milyon seçmen, hem de 39 milletvekili kaybetti. Açıkçası AKP'ye bu zaferi, MHP ile HDP hediye etti.
 
HDP, benim ilgi alanım dışında olduğu için 1 Kasım’dan sonra nasıl davranacaklarını bilmiyorum. Fakat bir Türk milliyetçisi olarak MHP üst yönetiminin nasıl davranması konusundaki görüşümü açıklamak zorundayım. Bana göre, MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli ve yardımcıları, hiç vakit geçirmeden istifa edip bu ulvi davanın önünü açmalıdırlar. Partiyi en kısa zamanda genel kongreye götürmelidirler. Yapabilecekleri en erdemli davranış budur. Aksi davranış, hem kendilerini, hem de MHP'yi bitirir.
 

Bu yazı toplam 2369 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.