Kerkük’te Türkiye’nin Adı Geçmez Oldu

Kerkük’te Türkiye’nin Adı Geçmez Oldu

Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, “ABD, İran, peşmerge, IŞİD Kerkük’e yerleşiyor. Sadece Türkmenler yolunu belirleyemedi. Türkiye’ye az bir yer kaldı” dedi.

A+A-

Türkiye, koalisyon arayışları ve TBMM başkanlığı seçimine kilitlenirken Kerkük kaderine terk edildi. Irak Türkmen Cephesi Sözcüsü Ali Mehdi, Kerkük’te IŞİD saldırılarının ardından bölge devletlerinin etkilerini artırdığını belirterek, “Kerkük’te herkes var sadece Türk askeri ve Türkmenler yok” dedi. Ali Mehdi, peşmergeyle IŞİD arasında çatışma yaşanmadığını, terör örgütü PKK’nın etkinlik sağlamasına göz yumulduğunu söyledi. Mehdi, peşmergenin Kerkük’ün dışında konuşlandığını, aralarında çok sayıda PKK’lı teröristin bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

BİRAZ BOŞLUK KALDI

“Peşmergeyle IŞİD arasında savaş yok. PKK ile peşmerge birbirine karışmış, fark edemiyoruz. Irak’ta İranlı da var, PKK da var yalnız Türk askeri yok. Onun da gelmesi bizim açımızdan çok iyi olur. Burada bir koalisyon yok, ABD var.” Türkiye’de hükümetin kurulmasının Türkmenlerin kaderlerini de yakından ilgilendirdiğini anlatan Mehdi, Irak merkezi hükümetinin kendilerini gözden çıkardığını söyledi. Mehdi, “Herkesin gözü Türkiye’de. Sadece Türkmenler yollarını belirleyemedi. İran da, peşmerge de, IŞİD de Kerkük’e yerleşiyor. Biraz boşluk kaldı, Türkiye’yi bekliyoruz. Türkiye için biraz yer kaldı” dedi.

TÜRKMENLER PERİŞAN

Terör örgütü IŞİD’in Türkmenlerin olduğu bölgeleri işgal ettiğini anlatan Ali Mehdi, Musul, Telafer, Anbar ve  Kerkük’ün güneyinde nüfus yapısının değiştiğini kaydetti. Irak merkezi hükümetinin IŞİD ile mücadele etmediğini belirten sözcü, “Musul’daki insanlar perişan. IŞİD’in bulunduğu bölgede Türkmenler perişan. IŞİD, Ramadi, Tikrit ve Musul’da etkinliğini sürdürürken Anbar’da çatışmalar sürüyor. Kerkük’te çatışma yok ama bölgenin durumu gergin. Bizim de kaygılı bekleyişimiz sürüyor” diye konuştu.

DÜZEN KALMADI

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı’nın (TİKA) Kerkük’e yardımda bulunmasını çok önemsediklerini ifade eden Mehdi, sözlerini şöyle tamamladı: “Ramazan ayında en çok göçmen durumunda olan Türkmenlerle ilgilendik. Kerkük’te 8 bin Türkmen aile göçmen olarak yaşıyor. Durumları iyi değil. Irak’ta devlet düzeni olmadığı için göçmenler devletten yardım görmüyor. AFAD, Türk Kızılayı, TİKA gibi kurumların yardımıyla ayakta duruyorlar. Merkezi hükümet hiçbir şey yapmıyor. Türkiye’nin yanımızda olması önemli. Merkezi hükümet artık memurların maaşını ödeyemiyor. Düzen kalmadı, ordu yok. Karmakarışık bir durum var.”

Etiketler : , , , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.