Keçeci: ''Irak pazarından umutsuzuz''

Keçeci: ''Irak pazarından umutsuzuz''

 Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, Şubat ayı Meclis toplantısında Denizli ekonomisi verilerini değerlendirerek önümüzdeki aylarda ihracatın artacağı yönünde beklentileri olduğunu açıklamıştı. Şubat ayında ihracat hem Türkiye’de he

A+A-

Keçeci, “Denizli sanayisi 2016 Ocak ayında 153.406 MWh sanayi elektriği kullanarak son 8 yıldaki en iyi Ocak ayı performansını göstermiş oldu. Ayrıca istihdamda da 190.000 kişiyi geçmiş bulunuyoruz. Tüm bu rakamların sonucu olarak ihracatımızın artacağını bekliyorduk. Nitekim beklediğimiz gibi oldu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) verilerine göre Şubat ayında Ocak ayına göre ihracat % 17,2 artışla 10 milyar 790 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Denizli ihracatı ise % 8,26 artışla 206 milyon 299 bin olarak gerçekleşti. İhracatçılar, değerlendirebileceği pazar fırsatlarını kaçırmamalı.” diye konuştu.        

 

İran Pazarını Değerlendirirken Risk Almayın

 

‘Arap Baharı’ adı verilen sürecin, etkisi altına aldığı ülkelerde ciddi anlamda olumsuzlukları beraberinde getirdiğini ifade eden Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Çevremizdeki bütün ülkelerle problem yaşıyoruz. İran, Irak, Suriye, Mısır hatta İsrail’le ve son olarak Bulgaristan ile sorunlarımız var. Özellikle Rusya’nın ülkemiz üzerinde kurduğu kötü emeller bizi ciddi manada rahatsız ediyor. İhracat yaptığımız bu ülkeler ile ilişkinin biran önce düzelmesinde fayda var ” dedi.

 

İran, Ticaret Yapacaklar İçin İyi Bir Pazar

 

İran pazarına girmek isteyenlere acele etmeleri konusunda uyarıda bulunan Keçeci, “İhracatçı için her zaman potansiyeli olan yakın bir pazar konumundaki İran’ın siyasi ve ekonomik olarak istikrarsız bir yapıda olması, riskleri de içinde barındırmakta.Uluslararası ambargonun kaldırılmasından sonra İran dünya ticaretinin gündemine oturdu. Bu durum, uzun süredir ekonomik zorluklar yaşayan İran için hayati önem taşırken, Türkiye’nin ticaretine de ivme kazandırmasını bekliyoruz. İran, ticaret yapacaklar için muhakkak iyi bir pazar, herkes kendi çapında yerini almalı ama temkinli yaklaşılmasında yarar var. İran ile ticaretinizde risk almayın, vadeli alışveriş yapmayın. ” diye konuştu.

 

Ülkemizin geleceğinde İran pazarının önemli bir yer tutuğunu dile getiren Keçeci, “İran’daki büyük ticaret potansiyelinin farkındayız. Bu gerçekten hareketle biz de söz konusu ülkenin pazarını incelemeliyiz.  İran'a en fazla satılacak ürünler ve İran'ın hangi ürünlere daha fazla ihtiyacı olduğunu tespit etmeliyiz. Bu pazar, Türkiye’nin ihracatına, cari açığına ve özellikle de büyümesine ciddi katkı sağlayabilir. ”dedi.

 

Irak Pazarından Çok Umudumuz Yok

 

Özellikle Ortadoğu’daki olumsuzluklar Irak’a olan ihracatımızı neredeyse %50 azalmasına neden oldu diyen Keçeci, “Türk ürünleri Irak'ta kalitesini kanıtladı ve Irak halkının ilk tercihleri arasına girdi. Ancak 9 milyar dolar ile ikinci büyük ihracat yaptığımız ülke olan Irak’a ihracatımız son zamanlarda hemen hemen yarıya düştü. Irak’a vize uygulaması değişti, işadamı muaf tutulmadı. İhracatçı, bu durumun ihracatı olumsuz etkileyeceğinden endişeleniyor. İşadamlarımız dahil ülkemizde en az 200 bin Iraklı mülteci var. Onları da geri kabul etmiyor.” şeklinde konuştu.

 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.