İşte ''İki Devlet Tek Millet Projesi''nin Sultanları

İşte ''İki Devlet Tek Millet Projesi''nin Sultanları

Sultan Özateş ile ''İki Devlet Tek Millet Projesi'' Türkiye'de ve Azerbaycan'da hayata geçirildi.

A+A-

Proje Sahibi ve Türkiye Koordinatörü: Sultan Özateş Azerbaycan Koordinatörü: Qalibe Ceferova Ortak Hedeflerimiz: İki Devleti, Kültür-Sanat ve Eğitim alanında tanıtmak, üretmek ve Kültür alanında ki verimliliği artırmak. Sanatın ortak sesinde birlik ve beraberliği sağlamak, üreten yürekleri etkinlikler çerçevesinde birleştirmek. 26 Ocak 2014 tarihinde başlayan proje çerçevesinde Eğitimci Yazar Sultan Özateş ( Türkiye Sanat Platformu ve Ankara Sanat Platformu Gn. Bşk. ), Araştırmacı-Gazeteci Yazar, Şair Qalibe Ceferova'ya Ankara Sanat Platformu ve Türkiye Sanat Platformu Azerbaycan Resmi temsilcilik Başkanlığını teklif etti. Bu temsilcilik görevinde, iki ülke arasında sanatın sesi, kültürün tanıtımı ve eğitim etkinlikleri çerçevesinde el ele vermenin ilk adımı atıldı. Eğitimci Sultan Özateş, Resim Öğretmeni olup, Qalibe Ceferova'ya Sulu Boya Resim tekniğini öğretti. Ortak bir resim sergisi ile anlamlı bir projeye başlandı. Her iki sanatçı ülkelerine ait fotoğrafları çektiler. Her iki ülkede yerel gazetelerde bu projenin yankısının haberleri yayınlandı. Türkiye Sanat Platformu Genel Başkanı;Sultan Özateş, Qalibe hanıma gönüllü sanat danışmanlığı yapıp, kendisinden her hangi ücret almadan şehir tanıtımları ve aktivitelerde gerekli maddi desteği şahsi sağladı. Önce Ankara, Konya ve İstanbul gezileri çerçevesinde tarihi yerlerin gezileri gerçekleşti. Bu şehirlerde gerçekleşecek imza töreni, sergi ve konser galaları için gerekli temaslar başlatılıp, ilgili tarihler alındı. Şiir yarışmaları ve gönüllü Antoloji çalışmaları tamamlandı. Her iki yürek iki yılda, kendi ülkelerine ait Türk El Sanatlarının örneklerini biriktirip, eserlerini çerçevelettiler. Birbirine sahip çıkan bir kardeşlikle çalışmalarını takip ettiler.Her iki ülkede basında bu çalışmaların sesi oldular. Kitaplarının imza törenlerini birleştirdiler.


" İKİ DEVLET TEK MİLLET" başlıklı Azerbaycan-Türkiye Gecesi için ön çalışmaları sabırla tamamladılar. Her iki yürek iki yıldır çalışmaktadır. Girdikleri yarışmalarda bu çerçevede şiir yarışmasında birincilik ödülü aldılar. Bir yılda bir çok antolojiye katılıp, sayısız ödüller aldılar.TÜRK SANATININ RENKLERİ adlı resim sergisi ve konferansları ile tamamlanan proje ilk Türkiye de açılışını yapıp, ardından Bakü'de devamı sağlanacaktır. Sultan Özateş ve Qalibe Ceferova, çerçevelettiği eserlerini Ankara ve Bakü'de sergilemek için gün saymaktadırlar. Her iki yürek, sanatla uğraşan diğer yüreklerle görüştüler. Konya Temsilci Başkanı Recep Tuğ'un işbirliği ile Konya Kule Site de, Sultan Özateş'in iş birliği ile Ankara, Eskişehir ve Kayseri de sergilerin gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Qalibe Ceferova'nın galası için stüdyo fotoğraf çekimleri, kayıt masrafı, ulaşım, konaklama,resim malzemeleri, çerçevelenmesi, nakliyatı ve sergilenecek salon ücretinin tamamı Sultan Özateş tarafından gönüllü ve karşılıksız karşılandı.


Sultan Özateş bu konuda; resim duygu ve düşüncelerin renklerle dışa vurma şeklidir. Şair olarak tanıdığım Qalibe hanımın resim sanatına ilgisine duyarsız kalamadım. Birlikte resim sergisi için gerekli teknikleri vermeye başladım. Tekniği çabuk kavrayan öğrencimle gurur duyuyorum. İlk defa resim sergisi gerçekleştiren Qalibe hanım, sihirli bir şeyin kendisine geldiğini ifade etti. Bir rüyadayım diyerek, yaşadığı mutluluğu anlatamıyor. Türkiye de yaşadıklarını makaleleştirip Azerbaycan da ki gazete ve dergilere paylaşacağını belirtti. Sultan Özateş'e olan sevgisi ve vefası her iki yürek açısından başka bireylere örnek olacak düzeyde. Her iki yürek ilk küçük sergilerini 27 Haziran 2015 tarihinde Ankara Yenimahalle Belediyesi Salonunda gerçekleştirecekler. Başkent Ankara ve Anadolu Konfederasyonu İftar Yemeği Programına katılacak iki sanatçı şiirlerini okuyacak, ödüllerini teslim alacaklar. Her iki sanatçı Kasım 2015'de Ankara Başkent Öğretmen Evinde en büyük törenine hazırlanmaktalar. Uluslararası düzeyde gerçekleşecek bu törene Bürokratlar, Sivil Toplum Kuruluşu Liderleri, Eğitimciler, Sanatçılar ve Türkiye / Azerbaycan Büyükelçiliği yetkilileri katılacaklardır. Proje her iki ülkenin basın ve medyasında yakından takip edilmektedir. Sultan Özateş'in amacı, kültür projelerinde sanatçıların ücretlerini alarak çıkarılan antolojilerle ve diğer etkinliklerle bir yere ulaşılmadığı ve yapılan hatalara örnek olmaktır. Teşvik, yönlendirme ve başarının zaferini diğer bireylere başarılı aktarmaktır. Proje Çeçevesinde; Şiir Gecesi, İmza etkinliği, Tasavvuf Konseri, Resim ve El Sanatları sergisi, ödül töreni gerçekleşecektir.


Ortaya çıkan eserler Azerbaycan yetkililerine teslim edilip, orada bulunan bir Hastane ya da Üniversite ye bağışlanacaktır. Proje çerçevesinde 5 bin adet kitap biriktiren Özateş, bu kitapların Azerbaycan'a tesliminde yasal yazışmaların temaslarına başlayıp, bu kitapları Azerbaycan Yazarlar birliği ya da orada bulunan bir Üniversite kütüphanesine bağışlayacağını açıkladı. Her iki Ülke adına gurur verici bir adım. Hiç bir kurum, kuruluş, ya da şahıstan maddi destek almayan Eğitimci-Yazar Sultan Özateş; bu projenin masrafını şahsi üstlenmiştir. Kendisine bu örnek davranışından ötürü kutluyoruz. Kızıl Elma ve Ay Yüzlü mahlası ile Türkiye'nin Yıldızı şimdi Uluslararası gururumuz oldu. Başarınızı kutluyor, basın sesiniz olmaktan onur duyacağız. Her iki yüreği tebrik ediyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.