İflas ertelemede fırtına esiyor

İflas ertelemede fırtına esiyor

2009’da kolaylaştırılan iflas erteleme süreci bazı şirketler tarafından ’borç ödememe aracına’ dönüştürüldü Başvurularda patlama yaşanıyor

A+A-

Ekonomideki durgunluk, iç ve dış piyasa daralması, finansman sıkıntısı şirketleri iflasın eşiğine getiriyor. Borç yükü altında ezilip iflas etmek istemeyen firmalar İflas erteleme yolunu seçiyor. Son 4 aylık dönemde; tekstilden, inşaata, gıdadan, demir çeliğe bir dizi sektörden firmalar iflas erteleme talebinde bulundu. En son olarak, Borsa İstanbul şirketlerinden Işıklar Enerji ve Yapı Holding A.Ş’nin de ortağı olduğu Global Enerjive kardeş şirketi Aktin Tekstil iflas erteleme talebinde bulundu. İflas eden ve erteleme isteyen firmaların arasında ilk akla gelenler arasında, teknoloji marketi sektöründe önemli bir oyuncu olan Gold Grubu; Aynes Gıda, Ataç Grubu, Turyapı, Atalar Giyim bulunuyor. Bu arada, gerçekten darboğaza girip iflas ertelemeye giden şirketlerin yanısıra, hileli iflas erteleme yoluna başvuran şirketlerde tespit edilmeye başlandı. Global krizin en sert yaşandığı 2009’dan sonra zor durumda olan şirketleri ayakta tutmak için kolaylaştırılan iflas erteleme süreci bazı şirketler tarafından ‘borç ödememe aracına’ dönüştürüldü. Hukuk mahkemelerine 2012 yılında iflas erteleme konulu 484 dava açılmışken, bu sayı 2013’te 654’e, 2014’te ise 720’ye yükseldi. 2015’te ise aralarında birçok ünlü şirketin de bulunduğu biniaşkın şirketin bu haktan yararlanmak içinbaşvurduğu kaydediliyor.

 

Firmalardan bazıları

 

Son bir yılda iflas erteleme isteyen firmalardan bazıları şöyle: İETT’nin, 50 metrobüs satın aldığı ve beğenmeyip 16 milyon TL tazminat istediği Hollandalı Advanced Public Trasport Systems iflasını açıkladı. Atalar Giyim. Denizli’de Aynes Gıda. 56 yıllık Ataç Grubu. Gold Teknoloji Marketleri. GSA Saat mağazaları. Hızlıal.com. Profilo Telra. Gürtuğ Madencilik. Manisalı Doğa Gıda. Köytür Piliç. Aziz Bebe Tekstil Giyim ve Tic. A.Ş. Nursan Çelik. Sezon Pirinç. PETROTÜRK. Yazgan Şarapçılık. Turyapı İnşaat Taahhüt Ticaret San AŞ. Göldağİnşaat Sanayi Şirketi. Gumi Gıda San. Ve Tic. A.Ş. Tuncay İnşaat Sanayi ve Turizm İşletmeleri A.Ş. Eyüboğlu Gruba bağlı 4 şirket. Ömer Okutan Beton San. ve Ticaret A.Ş. Okutan Yapı İnşaat Malzemeleri ve İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirketi. Akteks Akrilik İplik San. A.Ş. Vural Öger’in tanınmış şirketi Öger Türk Tur’un batışının altından, Putin’in “Türkiye’ye turist gitmeyecek” emri çıktı. 

 

Neden iflas ediyorlar? 

 

Şirketlerin yaşadığı mali sıkıntının kaynağında, geçtiğimiz yıl Ukrayna ve Rusya’da yaşanan siyasi ve ekonomik karışıklıklar ile Türkiye-Suriye sınırında bir Rus uçağının düşürülmesinin sebep olduğukaydedildi. Önemli bir bölümü bankalara olmak üzere yüz milyonlarca lira borcu bulunan şirketlerin mali sıkıntıya düşmesine, kurlardaki yükseliş ve talep daralmasının neden olduğu kaydedildi. Ankara Giyim Sanayicileri Derneği (AGSD) Başkanı Canip Karakuş, hazır giyim sektöründe her biri önemli marka değerlerine sahip olan perakendecilerin peşi sıra iflas kararı almasının ardındaki gerçeğin, ‘hızlı büyüme uğruna yapılan kontrolsüz ve yüksek borçlanma’ olduğunu bildirdi. Canip Karakuş, hazır giyimdeki iflas kararlarının endişe verici boyuta ulaştığına dikkat çekti. Bu gelişmede AVM’lerin debüyük rol oynadığını vurgulayan Karakuş, “Markaların ‘rakibim varsa ben de olmalıyım’ mantığıyla her AVM’de mağaza açma yarışı, adeta sendroma dönüşüyor. Satış rakamları gideri karşılayamayınca da iflas kaçınılmaz oluyor” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.