Hicaz Narından Pekmez Ürettiler

Hicaz Narından Pekmez Ürettiler

Hicaz narından pekmez ürettiler Pamukkale ilçesine bağlı ürettiği hicaz narıyla ünlü Irlıganlı Mahallesi’nde 37 yaşındaki nar üreticisi Ümran Ekşi tarafından, nardan pekmez üretildi.

A+A-

Yaklaşık 10 kilogram nar suyundan bir kilogram nar pekmezi üretildiğini belirten Ümran Ekşi, “Yaklaşık 10 yıldan bu yana 20 dönümlük arazimizde hicaz narı üretimi yapıyoruz. Ürettiğimiz narların biraz daha para etmesi için arayış içindeyiz. Nar suyu ve nar ekşisi de yapıyoruz.

Ancak, insanlara farklı bir tat sunmak için arayış içine girdik. Üzüm pekmezinin yapılış şeklini nar suyuna da uyguladık. Bakır kazanların içinde odun ateşinde kaynattığımız nar sularını pekmez toprağından geçirdik. Farklı bir tatla nar suyundan pekmez ürettik. Ürettiğimiz pekmez dilden dile yayıldı. Mayhoş olan hicaz narından yaptığımız pekmezi tatmak için evimize gelenler oluyor” dedi. Çatlamayan nardan yapılıyor Narın kilogram fiyatının sezon başı 1 TL’den açılmasına rağmen tüccarlar tarafından sürekli fiyatın aşağıya çekildiğini, üreticinin mağdur olduğunu belirten Ümran Ekşi, “Bir yıl tarlada emek vererek ürettiğimiz narların para etmesi için arayış içindeyiz.

Nar suyundan pekmez yapmak fikri oluştuğunda araştırma yaptık. Tarlada gündüz gece hava sıcaklığından yağmur yağışından çatlayan narlardan nar ekşisi yapılsa da pekmez yapmak için sağlam narların kullanılması gerekiyor. Bu yüzden tarlamızdaki en güzel narları seçip nar pekmezi yapımında kullanıyoruz. Yaklaşık 10 kilogram nar suyundan 1 kilogram nar pekmezi üretiyoruz. Bu yıl insanlara tattırıyoruz. Gelecek yıl seri üretime geçerek nar pekmezinden para kazanmayı hedefliyoruz” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.