İşte Denizli'nin Son Katran Ustası

İşte Denizli'nin Son Katran Ustası

Yok olmakla yüz yüze gelmiş mesleklerden birisi olan Katrancılık Acıpayam Kelekçi'de yaşatılmaya çalışılıyor.

A+A-

DENİZLİ / ACIPAYAM / KELEKÇİ - AKİSHABER

Bir zamanlar özellikle orman köylüsünün önemli bir geçim kaynağı olan katrancılık mesleği yok olmaya yüz tutmuş geleneksel mesleklerimizden sadece biri. Her yitip giden değerimiz gibi bu mesleğin kaybolmasıyla da kültürümüzde önemli bir parça yok olup gidecek.

 

Denizli Türk Eğitim Vakfı Anadolu Lisesi öğrencileri, kaybolmaya yüz tutan katrancılık mesleğini tanımak, günün birinde kaybolma kaygısıyla tarihe bir not düşebilmek için Denizli’nin Son katrancısını buldu .Denizli’nin  Acıpayam ilçesi Kelekçi mahallesine  giderek katrancılık mesleğini yerinde incelediler.


 

Daha önceleri bu bölgede 50’den fazla katran ocağı varken günümüzde sadece 1 tane bulunmaktadır.Acıpayam’ın Kelekçi köyünde yaşayan son katrancı Ömer Güngör “gelişen teknolojiyle birlikte katran kullanımının gittikçe azaldığını söyledi. Eskiden araba lastiği yada ayakkabı yerine anadoluda sıkça rastladığımız Kara Lastik imalatında kullanılan katranın yerini petrokimya ürünlerine bıraktığını belirten Ömer Güngör, günümüzde ise katranın hayvancılık ve sağlıktaki kullanım alanlarının devam ettiğini belirtti. Katrancılık mesleğinin çok yapıldığı dönemlerde Katran ocaklarının ormana yakın bölgelerde kurulmuş olması nedeniyle yaşanan orman yangınlarıda da katran üretimine sınırlandırma getirilmesine sebep olmuş, böylece katrancılık yapanların bir kısmı çiftçiliğe yönelmiştir” dedi.

 

“Kendisinden sonra mesleğe oğlunun devam edeceğini, geçimlerine yetecek kadar kazandıkları sürece mesleği yaşatacaklarını ifade etti.”


 

Türk Eğitim Vakfı Anadolu Lisesi öğretmenlerinden Sedat Serdaroğlu:

 

“Öğrencilerimizin geleneksel meslekleri yaşayarak, yerinde görerek tanımlamaları hem milli kültürümüzün hem de öğrencilerimizin gelişmesine önemli katkılar sağlıyor” dedi. Ayrıca bu ziyarette belgelenen mesleğin tübitak projesi olarak hazırlanacağını belirtti.


 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.