Fitch Değerlendirmesinden Umutlu

Fitch Değerlendirmesinden Umutlu

Eski Bakan Zeybekci Fitch Değerlendirmesinden Umutlu

A+A-

Ak Parti Denizli Milletvekili ve eski Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yarın yapması beklenen Türkiye değerlendirmesinde olumsuz bir görüş beklemediğini söyledi.

 

AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yarın yapması beklenen Türkiye değerlendirmesi öncesi yazılı açıklama yaptı. Geçen yıl dünyada ve Türkiye'nin çevresindeki bir çok olumsuzluğa rağmen ülke ekonomisinin başta büyüme ve cari açık olmak üzere bir çok göstergede başarılı bir performans gösterdiğini belirten Zeybekci, şöyle dedi:

 

"2015 yılı ilk üç çeyreğinde ortalama yüzde 3.4 büyüme gerçekleştiren Türkiye, 3. çeyrekte yüzde 4 büyüyerek dünyada en hızlı büyüyen 5. ülke oldu. Son çeyrekte de net ihracatın 1.5-2 puan seviyesinde katkı beklentimiz ve güçlü sanayi üretimi verilerini dikkate aldığımızda, son çeyrekte büyümenin yüzde 5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz."

 

Geçen yılın cari açık yönünden de son derece başarılı bir yıl olduğunu belirten Zeybekci, "2015 yılında cari açık/GSYH oranının yaklaşık yüzde 4.4 seviyesinde gerçekleşmesini öngörüyoruz. Ayrıca, Türk Lirası ile yapılan dış ticareti hariç bıraktığımızda, dış finansman ihtiyacı gerektiren cari açık/GSYH oranı, yüzde 3.4 seviyesine gerileyecektir. Söz konusu oranlar Türkiye için cari açığın bir sorun olmaktan çıktığını gösteriyor" diye konuştu.

 

Kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye değerlendirmesinde olumsuz bir durum beklemediğini söyleyen Zeybekci, "Nitekim Fitch'in 22 Ocak'ta yaptığı açıklamada da Türkiye'nin yukarıda bahsettiğimiz olumlu makroekonomik göstergelerden bahsetmişti. Tüm bu değerlendirmelerle birlikte Fitch'in Türkiye değerlendirmesinde olumsuz bir açıklama beklemiyorum" dedi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.