Facebook Ne Kadar Vergi Ödüyor?

Facebook Ne Kadar Vergi Ödüyor?

Facebook’un bir yıl içerisinde ödediği vergiye ilişkin rakamlar ortaya çıktı. Açıklanan rakamlar oldukça şaşırtıcı. İşte Facebook'un ödediği vergi tutarı.

A+A-

Sektördeki firmalar ne kadar büyük olurlarsa, ödeyecekleri verginin de o denli büyük olacağı daima bilinen bir gerçek olmuştur.

 

Gün içerisinde en çok kullandığımız WhatsApp ve Instagram gibi uygulamaları bünyesinde barındıran Facebook, diğer firmalardan istisna olarak ortalama bir çalışanla eş değer bir vergi ödüyor.

 

The Independent'ta yer alan haberde, şirketin 2013-2014 yılları arasındaki vergi ödemelerine ilişkin veriler yer aldı.

 

HMRC (Birleşik Krallık Gelirler ve Gümrükler Genel Müdürlüğü) tarafından açıklanan bilgiler ışığında, 2014 yılında Facebook, İngiltere merkezli çalışanlarına 210 bin sterlin tutarında bir ödemede bulundu.

 

Firma buna karşılık İngiltere topraklarında 2014 yılında 4.327 sterlin vergi ödedi. Bu vergi rakamı ortalama bir öğretmen ile neredeyse eş değer bir tutar anlamına geliyor.

 

 

Bir önceki yıla ait rakamlar ise daha çarpıcı. Sosyal medyanın bir numaralı devi HMRC’ye hiç vergi ödemedi.

 

2015 itibariyle 3 milyar doların üzerinde bir kara sahip olan firmanın bu denli az vergi ödemesinin sebeplerine bir başka yazıda değineceğiz.

 

Şunu da belirtmek gerekir ki, dünya üzerinde Facebook’u en çok kullanan 6.ülke konumundaki Türkiye’de anayasada belirli bir hükmün olmaması nedeniyle sosyal ağların ödediği vergilerin tutarı 0 TL.

 

Bu yüzden Facebook ve diğer sosyal medya ağlarını vergi rekortmenleri arasında göremiyoruz.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.