Elektiriğe Yüzde 20 Yolda

Elektiriğe Yüzde 20 Yolda

Seçime kısa bir süre kala elektriğe %20 zam yolda. TL’nin son bir yılda dolar karşısında %35 değer kaybetmesi zammın ana nedenleri arasında gösteriliyor.

A+A-

Seçime kısa bir süre kala elektriğe %20 zam yolda. TL’nin son bir yılda dolar karşısında %35 değer kaybetmesi zammın ana nedenleri arasında gösteriliyor.

Dolarda son bir yılda yaklaşık yüzde 35’lik artış yaşandı. Dolarda yaşanan yükselmeyle beraber elektrik sektöründe 25 milyar dolarlık kur zararı olduğu ifade ediliyor. Enerji sektöründen alınan bilgilere göre seçimlere kadar tepki toplamamak için elektrik ve doğalgaz, maliyetinin altında satılıyor. Sektör temsilcileri ise seçimden sonra ilk etapta yüzde 20 zam istiyor. 1 Kasım seçimlerinin ardından yapılacağı ifade edilen zam faturaya aralık ayında yansıyacak.

Yabancıların gözü elektrik şirketlerinde

Tamamen yerli yatırımcıların elinde olan elektrik üretim ve dağıtım şirketleri, yabancıların radarına girdi. Uzmanlar, kurlardaki sert yükseliş nedeniyle önümüzdeki dönemde yerli şirketlerin yabancı şirketlere satışının gündeme gelebileceğini söylüyor. Sektör temsilcileri doların 3 lirayı bulmasının ardından elektrik dağıtım şirketlerinin kur zararının 25 milyar dolara kadar ulaştığına dikkat çekiyor. Kurdaki artışın özel sektör yatırımlarının kredi geri dönüşlerinde önemli sıkıntılar yaşanmasına neden olacağı belirtiliyor.

Elektriğe gizli zam uyarısı

Seçim öncesi elektrik faturalarında yine kalem oyunları yapılacağını açıklayan Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), enerji bedeli ve kayıp kaçak bedelinin düştüğünü ancak dağıtım, iletim, perakende hizmet bedellerinin arttığını, böylece sektörün zam taleplerinin de örtülü şekilde yerine getirildiğini öne sürdü. Elektrikte ‘maliyet bazlı fiyat mekanizması’ ismi verilen sistemin bugüne kadar otomatik zam mekanizması olarak kullanıldığını da kaydeden EMO’nun hesaplamalarına göre elektrik tarifesindeki kalem oyunlarıyla asgari yaşam standartlarında 4 kişilik bir ailenin faturasında yapılması gereken yıllık 9 TL’lik indirim buharlaştırıldı. Bu rakam bütün konutlar göz önüne alındığında yıllık 146 milyon 834 bin 589 TL’ye ulaşıyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.