Denizli CHP'de Kadınların Zaferi ve Tam Liste

Denizli CHP'de Kadınların Zaferi ve Tam Liste

DENİZLİ'de CHP'in ön seçim sonuçları Adnan Keskin sürprizi dışında favori gösterilen isimlerin ön sıraları almasıyla sonuçlanırken, partili üyeler sandıkta oyun dışında önemli mesajlar da verdi.

A+A-

 İlk üç sıradan ikisini kadın adaylar aldı. İnşaat mühendisi Melike Basmacı en yüksek oyu alarak birinci olurken, 2011 ön seçiminde dördüncü sırada yer alan, geçen yıl Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini partisinin oyunu yüzde 8 artırmasına rağmen kaybeden avukat Kazım Arslan da ikinci oldu. Avukat Gülizar Biçer Karaca ise Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı olması nedeniyle özellikle ulusalcı oyları alarak üçüncü sıraya oturdu. 


Dün akşam kesin olmayan sonuçlara göre listeye giremediği açıklanan Denizli Milletvekili Adnan Keskin ise hesaplama hatasının düzeltilmesiyle 7. sıraya geldi. Keskin, Ali Asker Kantürk'ün yerine CHP'nin Denizli aday listesinde son sırada yer alacak.


SANDIKTAN ÇIKAN ÜÇ MESAJ


Denizli'de CHP'li üyelerin sandıktan verdiği en önemli mesaj 2007'de DSP'li Hasan Erçelebi, 2011 yılında İlhan Cihaner'in kontenjanı kullanması ortaya çıkan durumda olduğu gibi kentteki partili isimlerin milletvekili seçilmesinin engellenmesini istememesi oldu. 2011 yılında Melike Basmacı, Adil Demir ve Kazım Arslan ön seçimde başarılı olmalarına rağmen meclise gidememişti. Ön seçimin ikinci önemli mesajı ise Denizli'de CHP'ye yıllardır damgasını vuran CHP eski Genel Sekreteri, eski Genel Başkan Yardımcısı ve eski Bayındırlık Bakanı Adnan Keskin'e, "Yeter" demesi oldu. 2011 yılında son kez milletvekili olmak istediğini belirterek ön seçimden birinci çıkan Keskin, tekrar aday olunca kendisine yedinci sırada yer bulabildi. Keskin'in Denizli'de seçilme şansı yok. Üçüncü mesaj ise seçilebilecek durumdaki ilk üç sırada iki kadın adayın yer alması oldu. 


AİLENİN MAKUS TALİHİNİ YENDİ


Türkiye'de sadece 1991 seçimlerinde uygulanan tercihli oyların en büyük mağduru Denizlili inşaat mühendisi Salih Basmacı olmuştu. SHP'nin Denizli'de yaptığı ön seçimde Salih Basmacı 2 bin 500 oyla ilk sırada, Adnan Keskin ise 2 bin 200 oyla ikinci sırada yer almıştı. İlk sırada yer alan Salih Basmacı tercih istememiş, tercih isteyen ikinci sıradaki Adnan Keskin ise aldığı 17 bin tercihli oyla milletvekili seçilmiş, parti binasında gece son saatlere kadar milletvekili seçilmenin mutluluğunu yaşayan Salih Basmacı milletvekili olamamıştı. 17 yıl İnşaat mühendisleri Odası Denizli Şube Başkanlığı, 1992-1995 yılları arasında CHP İl Başkanlığı yapan Salih Basmacı yaşadığı bu olaydan sonra, ön seçim de yapılmadığı için tekrar aday olmamıştı.


Basmacı'nın babasıyla aynı mesleği seçen kızı Melike Basmacı, 2011 yerel seçimlerinde benzer bir talihsizlik yaşadı. Basmacı, ön seçimde Adnan Keskin'in ardından ikinci sırada yer aldı. Genel merkezin ikinci sıraya kontenjan kullanması ve İlhan Cihaner'in kontenjan adayı olarak gösterilmesi üzerine Basmacı, üçüncü sıradan aday oldu ve CHP'nin iki milletvekili çıkarması üzerine meclise gidemedi. Dört yıldan bu yana çalışmalarını sürdüren Basmacı, dört yıl sonra Basmacı Ailesi'nin siyasetteki makus talihini yendi ve ön seçimden 6 bin 891 oyla birinci çıkarak, milletvekili olmayı büyük ölçüde garantiledi. Ön seçimde oyunu annesi Mehpare Basmacı ve babası Salih Basmacı'yla birlikte kullanan Basmacı'yı ilk kutlayan yine annesi ve babası oldu. Denizli'de diğer partilere de örnek olacak bir demokrasi şöleni yaşadıklarını söyleyen Basmacı, kendisine oy veren ve vermeyen tüm partililere teşekkür ettiğini söyledi. Basmacı şeçilirse CHP'nin Denizli'deki ilk kadın milletvekili olacak. 23 aday adayının katıldığı ön seçime katılım oranı yüzde 65 civarında gerçekleşti ve 14 bin 970 üyeden 9 bin 500'ü sandık başına gitti. 


Milletvekili sayısı 7 olan Denizli'de, son genel seçimlerde AK Parti 4, CHP 2, MHP ise 1 milletvekili çıkarmıştı.


Denizli CHP'de önseçim kesin sonuçları ise şöyle:


1- Melike Basmacı- 6 bin 891 oy


2- Kazım Arslan- 6 bin 607 oy


3- Gülizar Biçer Karaca- 5 bin 816 oy


4- Adil Demir.- 5 bin 602 oy


5- Ahmet Divarcı- 3 bin 279 oy


6- Halis Ödel- 2 bin 893 oy


7- Adnan Keskin- 2 bin 869 oy


8- Ali Asker Kantürk- 2 bin 849 oy


9- Selahattin Koçdemir- 2 bin 389 oy


10- Özgül Okutan Küçükaslan- 2 bin 288 oy


11- Özgür Savaş Bayar- 2 bin 93 oy


12- Ömer Yurtseven- 1900 oy


13- Nadi Kılıçarslan- 1606 oy


14- Bülent Gökçe- 1516 oy


15- Azmi Ermiş- 1485 oy


16- Yılmaz İçen- 1432 oy 


17- Yıldırım Aycan- 1374 oy


18- Mehmet Ali Orpak- 1275 oy


19- Sultan Kavutçu- 902 oy


20- Bekir Kar- 767 oy


21- Güzeyde Kaçar- 659 oy


22- Nafiz Dağdeviren- 604 oy


23- Orhan Dönmez- 269 oy

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.