Cindere Barajından Yenicekent Kanalına Su Verildi

Cindere Barajından Yenicekent Kanalına Su Verildi

Cindere Barajından Yenicekent İletim Kanalına ilk su verildi. Bu törenle AK Parti’nin 2023 projeleri arasında olan tarım ile ilgili hamlenin de ilk adımı atılmış oldu.

A+A-

2012 senesinde temeli atılan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son Denizli ziyaretinde resmi açılışını yaptığı Cindere Barajı’nda iletim kanalına ilk su bir törenle verildi. Yenicekent İletim kanalına ilk su bırakma törenini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin de katılımı ile yapıldı. Törende konuşma yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Yenicekent İletim Kanalı’ndan bugün akıtılacak su ile Denizli’nin büyük bir hayalinin gerçeğe dönüştüğünü söyledi. Bakan Zeybekci, “Allah bizi her daim böyle güzelliklerle buluştursun. Köylü vatandaşlarımızın deyimiyle hora geçti denir ya, işte öyle oldu. Pamukkale Ovası’ndaki on binlerce insanımızın çok istediği bir istek gerçekleşmiş oldu. Yaklaşık olarak 150 bin dönümlük bir alanda insanların oh diyeceği bir hizmet bugün devreye girdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu gerçekten çok gayret gösterdi. İnşallah bu su aktığı müddetçe bu ovalardaki insanlar Allah razı olsun dedikçe Allah onlardan da razı olacaktır. İnşallah hedefimiz Denizli’nin tamamında öncelikli olarak cazibeli suyla, olmazsa diğer yöntemlerle sulanmamış bir dönüm toprak bırakmamaktır. Bütün ilçelerimizde, dağlarda, bağlarda, ovalarda her nerede olursa olsun inşallah vatandaşımızın bir dönüm sulanmamış toprağı kalmayıncaya kadar bu hizmet devam edecek” dedi.

 

TÜRKİYE, AVRUPA’DA 1’İNCİ TARIM ÜLKESİ OLUYOR

 

Bakan Zeybekci şöyle devam etti: “Bakın nereden nereye geldik. Bugün DSİ olarak Denizli’nin tamamında gölet yapabileceğimiz yer arıyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Bakan Zeybekci, “Önceden vatandaş bir gölet lazım olsa DSİ’yi arardı, şimdi ise DSİ dağ, bayır demeden dolaşıyor ve gölet yapacak yer arıyor. Tabi ki gölet yapılacak olan yerin önce hidrolojik olarak sonra jeolojik olarak uygun olması lazım. Belki yüzlerce yerde su imkanı var ama oraya gölet yaptığınız zaman su durmuyor, akıp gidiyor. Bugüne kadar projelendirilen 40 civarında göletimiz var. Lazımsa bir 40 gölet daha yapılacak. Hedef köylerdeki insanlarımızın, vatandaşlarımızın doğduğu yer olan köylerinde mutlu olması. İnsanlarımızın iş için aş için şehirlere gelmesini, şehirlere gelerek köylerimizin üretim anlamında düşüşe geçmesini istemiyoruz. İşte bu sayede bugün Türkiye dünyada 6’ncı büyük tarım ülkesi oluyor. Avrupa’da 1’inci tarım ülkesi oluyor. İşte bu sayede Türkiye, şu anda 18 milyar dolarlık tarım ve tarımsal ürün ihracatçısı unvanına ulaştı. Hedefimiz dünyada ilk üç arasında yer almak. Hedefimiz tarımsal ürün ihracatında 60 milyar dolara ulaşmak” dedi.

 

PAMUKKALE OVASI SERA İLE DONANACAK

 

Konuşmasının bir bölümünde “Buraya gelirken yollardaki seralara baktım ve Denizli olarak seracılıkta neden daha iyi yerlerde değiliz diye sordum” ifadesini kullanan Bakan Zeybekci, “Bizim hayalimiz Pamukkale Ovası’nın yamaçlarının bembeyaz seralarla kaplanması. Nazilli’ye, Aydın’a, Söke’ye kadar olan alanda direk ekimin yapılamadığı, toprağın kullanılamadığı yerlerde, topraksız seracılığın yapılabileceği tüm alanların seracılık amacıyla kullanılmasını istiyoruz. İnşallah bunlarda olacak. Bunlar oldukça refahımız artacak. Bunları

 

başaran Türkiye, kimseye muhtaç olmadan Gazi Mustafa Kemal’in gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaşacak inşallah. Hedef Cumhuriyetimizin 100. yılında o istediğimiz hedeflerin birçoğuna ulaşmış olmak. Ardından hedef 2053. Ardından hedef Anadolu’ya gelişimizin 1000’inci yılı olan 2071. Bugün DSİ’miz 2061 yılını hesaplamış ona göre çalışıyor. Ne kadar su kapasitesi var, bunun ne kadarı şehir merkezinde ne kadarı ilçelerde diye araştırmalar, çalışmalar yapıyor ve hedeflere böyle ilerliyor.”

 

10.556 HEKTAR CAZİBELİ SU İLE SULANACAK

 

Kanal sayesinde ayrıca pompajla sulanmakta olan Gölemezli-Pamukkale ve Çürüksu Sol Sahil sulamaları kapsamındaki 10.556 hektar sahanın cazibeli su ile sulanması sağlanarak her yıl pompaj için harcanan enerji maliyetlerinin sıfırlanması sağlanacak. Kati proje aşamasında olan Karakıran-Kabaağaç ile Buldan Ovası sulaması olmak üzere toplam 15.362 hektar sahanın sulanması sağlanarak büyük bir ekonomik yarar sağlanacak. Projenin devamında tesis edilecek olan Yenicekent HES ile yılda 48.07 GWh enerji üretilerek ekonomiye katkı sağlanacak.

 Konuşmanın ardından baraj ile kanal arasındaki bağlantı kapakları açılarak Yenicekent İletim Kanalı’na ilk su Bakan Nihat Zeybekci ve Vali Şükrü Kocatepe’nin katılımıyla verildi.

Su verilmesinin ardından Bakan Zeybekci kanal kenarına inerek elini su ile yıkadı ve katılımcılarla günün anısına topluca fotoğraf çektirdi.

 

KATILIM YOĞUN OLDU

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Vali Şükrü Kocatepe, Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Güney Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Buldan Kaymakamı Hacı Uzkuç, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Cengiz Yıldız, Güney Belediye Başkanı Halil Ayhan, Sarayköy Belediye Başkanı Ahmet Necati Özbaş, Pamukkale Belediye Başkanı Hüseyin Gürlesin, Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, DSİ Aydın Bölge Müdürü Dr. Murat Alp, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.