Buldan bezi tescillendi

Buldan bezi tescillendi

Denizli'nin dokuma merkezi Buldan'da üretilen bez dokumalar, 10 yıllık çaba sonunda 'Buldan Bezi' olarak tescillendi. 

A+A-

Buldan Ticaret Odası'nın Buldan Bezi'nin tescillenmesi yönünde 10 yıl önce başlattığı çalışmalar, olumlu sonuçlandı. Destek Patent tarafından Buldan Bezi, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret ile tescillendi. Tescil çalışmalarını yürüten Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Buldan Bezi'nin coğrafi işaret tesciliyle Türkiye'de coğrafi işaretli ürün sayısının 188'e ulaştığını söyledi. 

 Türkiye'nin değerlerinin coğrafi işaret tesciliyle korumaya alındığını belirten Yamankaradeniz, "Coğrafi işaret ile tescillenen ürünler, denetime tabi tutuluyor ve usulüne uygun olmayan üretimlerin önüne geçiliyor. Coğrafi işaretli ürünler, belirlenen bölgelerde belirtilen kurallar dahilinde üretilebiliyor. Aksi takdirde yasal süreçler işlemeye başlıyor ve coğrafi işaretli ürünlerin usulsüz üretimi sonucunda hukuki yaptırımlar uygulanıyor. Tüm bu süreçler, tescilli ürünlerin değerini artırmakla kalmıyor, ayrıca hem bölgenin turizm gelirlerini artırıyor hem de marka haline gelen ürünlerle bölgenin ticari hayatını canlandırıyor" dedi. 

 Son coğrafi işaret tescilinin Buldan Bezi olduğunu söyleyen Yamankaradeniz, "Bundan böyle Buldan Bezi, belirlenen bölgeler dışında ve usulüne uygun olmayan şekilde üretilemeyecek. Coğrafi işaret tescili ile birlikte Buldan Ticaret Odası, usulüne uygun üretim yapmayan, kalitesini ve orijinalini bozan tüm Buldan Bezi üreticileri hakkında hukuki işlem uygulatabilme hakkına sahip oldu. Böylece Buldan Bezi konusunda farkındalık oluşturularak, Buldan Bezi'nin önü açılacaktır. Bölgenin Buldan Bezi üretim kapasitesi arttırılmış olacak dolayısıyla bu ürüne emek verenler kazanacaktır" diye konuştu.

 Buldan Ticaret Odası Başkanı Halil Baştürkmen ise, Buldan Bezi'nin tescillenmesi için 10 yıl önce çalışma başlattıklarını belirterek, "Buldan Bezi, sadece Denizli'de değil Türkiye'de de yakından bilinen bir ürün. Yıllardan bu yana tahta dokumla tezgahlarında dokunan bir ürün. Buldan Bezi'nin coğrafi işaretini almak için 10 yıl önce başlattığımız çalışma nihayet sonuçlandı. Buldan Bezi'nin coğrafi işaretle tescillenmesi bize çok mutlu etti. 10 yıl sürdü ama amacımıza ulaştık" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.