Bosna Kasabı Karadzic'e 40 yıl hapis

Bosna Kasabı Karadzic'e 40 yıl hapis

Bosna'daki savaşta ülkedeki Sırpların siyasi liderliğini üstlenen ve "Bosna Kasabı" olarak bilinen Radovan Karadzic, 11 ayrı suçtan yargılandığı davada 10'undan suçlu bulunarak 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

A+A-

Hollanda Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karadzic ile ilgili kararını açıkladı. Yargıçlar, Karadzici soykırım ve insanlığa karşı suçtan mahkûm etti.

'Bosna Kasabı' olarak anılan Karadzic, 1992-1998 yılları arasında 100 bin kişinin hayatına mâl olan, 4 milyon Bosnalının evsiz kalmasına yol açan savaştaki rolü nedeniyle savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım ile suçlanıyordu.

70 yaşındaki Karadzic, savaştan sonra 13 yıl kaçmış, sonunda 2008 yılında Belgrad'da yakalanmış ve yargı önüne çıkarılmıştı.

SREBRENİTSA'NIN BAŞ SORUMLUSU

Lahey'deki duruşmalar boyunca Bosna savaşında şiddetin durması için mücadele verdiğini iddia eden Karadzic, "Hangi dinden ya da etnik kökenden olursa olsun, herkesin refahı için çalıştım. Yaptıklarım mahkeme salonlarında yargılanmamalı. Aksine takdir edilmeli" diyordu.

 

Karadzic, Srebrenitsa Katliamı konusundaysa suçu Sırp ordusunun emirleri dinlemeyen birliklerine atarak "Bazı ölümler yaşandı" demişti.

Temmuz 1995'teki katliamda 8 bini aşkın Boşnak erkek ve çocuk, Sırp güçleri tarafından öldürülmüşlerdi.

Srebrenitsa Katliamı'ndan kurtulan Boşnak Muhammed Durakoviç, bugünkü duruşma için "Herkes televizyonlarına kilitlenecek. Bugünün gelmesini çok uzun süre beklediler" diyor.

MÜSLÜMAN VE HIRVAT NÜFUSU ORTADAN KALDIRMAYI AMAÇLIYORDU

İddianamede Karadzic’in 1991-1995 yılları arasında işaret edilen suçları işlediği belirtilirken, amacının ise Bosna Hersek'te Müslüman ve Hırvat nüfusu tamamen ortadan kaldırmak olduğu ifade edildi. Karadzic’in bu süre içerisinde, kontrolündeki birliklerin katliam yaptığından haberdar olduğuna ya da olabileceğine işaret edilirken, buna rağmen işlenen suçları engellemek için hiçbir önlem almadığı kaydediliyor.

Savcılık, Srebrenitsa'nın yanı sıra en az 6 büyük ilde Müslüman ve Hırvat nüfusun katledilmesinden, bu kimselerin özel mülklerinin yok edilmesinden, camiler de dahil olmak üzere birçok dini ve kültürel yapının imha edilmesinden, başkent Saraybosna'daki sivil halka yönelik özellikle keskin nişancıların gerçekleştirdiği cinayetlerden ve şehre yönelik havan topu saldırılarından da Karadzic’i sorumlu tutuyordu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.