Bayraktar'dan süte müdahale çağrısı

Bayraktar'dan süte müdahale çağrısı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kriz yaşayan süt sektörüne değinerek, Et ve Süt Kurumu'nun fiyatlara müdahale etmesini istedi.

A+A-

Tarım ve besicilik sektöründe 'Ege zirvesi' olarak kabul gören 12'nci Ege Tarım, Sera ve Hayvancılık Fuarı, Denizli'de başladı. Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Partili Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın da katıldığı fuar, EGS Kültür ve Kongre Merkezi'nde açıldı. Fuara 157 firma katılırken, 400 marka stantlarda tanıtılıyor. Fuarı 150 bin kişinin ziyaret emesi bekleniyor. Stantları gezen protokol üyeleri, süt içip, tarım ürünleri ve tarımsal ekipmanları inceledi. 

YEM, GÜBRE VE MAZOTTA İNDİRİM TALEBİ

Basın mensuplarına açıklama yapan Şemsi Bayraktar, süt fiyatlarındaki düşüşün nedenine değindi. Sorunun plansız üretimden kaynaklandığını belirten Bayraktar, "Sütten 12 milyon tonlardan başladık ve şu anda 18 milyon tonlara geldik. Arz fazlalığı sıkıntı yaratmaya başladı. Bu durum, hem büyük işletmelerimizi, hem de aile işletmelerini sıkıntıya soktu. 20 aydır süt fiyatları artmıyor ancak üreticinin maliyeti artıyor. Üreticilerimiz üretim maliyetlerinin aşağı çekilmesini bekliyor. Biz yem, gübre ve mazot anlamında fiyatların aşağı düşürülmesini talep bekliyoruz" dedi.

"ET VE SÜT KURUMU MÜDAHALE ETMELİ"

Et ve Süt Kurumu'nun süt fiyatlarına müdahale etmesi gerektiğini söyleyen Bayraktar, "Nasıl ki buğdayda, mısırda devlet piyasaya giriyorsa, sütte de girmelidir. Çünkü, tarım sektöründe serbest piyasa ekonomisi oluşmamış durumda. Alıcısı az, satıcısı çok olan bir durum var şu anda. Planlama olmadığı için arzın yükseldiği dönemde fiyat hızlı düşer. Bizim bu kısırdöngünden çıkmamız lazım. Et ve süt kurumuna müdahale etmesini bekliyoruz. Üretici maliyeti düşürülmeli. Gübre ve yem desteklerinin KDV indirimi yerine direk destek olarak verilmesi gerekiyor. Aynı durumu domates ve patateste de görüyoruz. Domatesin tarlada kilosu 50 kuruş, maliyeti 1 TL. Şimdi domates dikimi yapanlar gelecek yıl yapmayacak ve fiyatlar yine artacak. Böyle gitmez. Hükümet, tarım politikasını bir an önce planlamalıdır" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.