Bahtiyar Vahapzade anılmaya devam ediliyor

Bahtiyar Vahapzade anılmaya devam ediliyor

Türk Dünyası’nın önde gelen şairlerinden Bahtiyar Vahapzade; vefatının yedinci yılında, çeşitli etkinliklerle anılmaya devam ediliyor.

A+A-

16 Ağustos 1925’de Azerbaycan’ın Şeki kentinde doğan, dokuz yaşında ailesiyle beraber Bakü’ye taşınan Vahabzade; ilk ve orta öğrenimini orada tamamladı. 1947 senesinde Bakü Devlet Üniversitesi Filoloji Bölümü’nden diploma alarak, aynı bölümde öğretim üyesi olarak ders vermeye başladı. 1964’de tamamladığı “Samet Vurgun’un Hayatı ve Yaratıcılığı” isimli monografisiyle filoloji doktoru unvanını hak etti. 1980’de Azerbaycan İlimler Akademisi üyeliğine seçilen Vahabzade; 1990’da emekli olana kadar, üniversitede ders verdi.

Çok sayıda ilmi kongreye katılırken, Almanya’daki Türk işçileri hakkında araştırmalarda bulundu. Türkiye’den Bakü’ye giden ilim ve sanat heyetleriyle de görüş alışverişinde bulundu.

Özgürlük hareketi...

1960’larda başlayan özgürlük hareketlerinin öncülerinden oldu. Bu konuda kaleme aldığı 1959 tarihli “Gülistan” adlı şiirinde, vatandaşlarının yaşadığı felaketleri anlattı. Bu nedenle, iki yıllığına üniversitedeki görevinden uzaklaştırıldı. Aynı içerikteki pek çok çalışmasını yurt dışına kaçırarak, yayınlanmasını sağladı.

Eerlerinde Azerbaycan Türkçesini en temiz şekilde kullanmaya özen gösteren ve halkının duygularına tercüman olan Vahabzade, ülkesinde ‘Halk Şairi’ adıyla anıldı. 1995’de özgürlük mücadelesindeki hizmetlerinden dolayı İstiklal Nişanı’yla ödüllendirildi. 1980-2000 arasında da beş kez milletvekili seçildi.

 

Eserleri...

13 Şubat 2009’da, Bakü’de yaşadığı evinde 84 yaşında hayatını yitiren; eserleri sekizden fazla dile çevrilen şairin yayınlanmış 40’ı aşkın şiir kitabı, 11 ilmi eseri, iki monografisi, piyes ve makaleleri bulunuyor. Yapıtlarında genellikle özgürlük, yurt sevgisi, din gibi temaları işleyen Vahabzade’nin ülkemizde basılmış kitapları arasında; “Ömürden Sayfalar”, “Vatan, Millet, Ana Dili”, “Gurub Düşünceleri”, “Yücelikte Tenhalık” da bulunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.