Aynes Gıda Batıyor mu?

Aynes Gıda Batıyor mu?

Süt ve süt ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Aynes Gıda, içinde bulunduğu mali koşullar nedeniyle iflas ertelemesi talebiyle mahkemeye başvurduğunu duyurdu.

A+A-

Denizli'de gıda sektörünün en büyük firmalarından biri olan Acıpayam İlçesi'nde üretim yapan Aynes Gıda, ekonomik sıkıntıyı aşamayınca iflas erteleme kararı istedi. Şirket Acıpayam Asliye Hukuk Mahkemesi'ne iflas erteleme talebiyle dava açtı. Mahkeme 27 Ocak'ta verdiği kararla icra takiplerini, ihtiyati haciz ve tedbirleri durdurdu. Türkiye'nin ilk 500 firması arasında yer alan Aynes Gıda, Türkiye'den AB'ye ve Rusya'ya ilk süt ihracatını gerçekleştirmişti. 

Denizli'nin Acıpayam İlçesi'nin Aligöz Mevkii'nde 1985 kurulan Acıpayam Yem Fabrikası'nın 1993 yılında özelleştirilmesinin temelleri atılan Aynes Gıda, 1997 yılında süt üretimine başladı. Bölgede süt üreticiliğinin geliştirilmesi için önemli projelere imza atan, köylülere sütün hijyenik ortamlarda korunması için eğitimler veren şirket giderek büyüdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2008 yılında ve 2014 yılında et tesislerinin iki kez açılışlarını yaptığı Aynes, Türkiye'nin 500 büyük şirketi arasına girmiş, okul sütü ihalelerini almış, AB ve Rusya'ya süt ihracat iznini almış ve ilk süt ihracatını gerçekleştirmişti.

Yem ve süt ürünleri üretiminin yanı sıra meyve suyu üretimine de başlayan şirket yaşadığı mali sorunlar yüzünden ekonomik sıkıntıya girdi. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı, Acıpayam Yem Fabrikası'nın özelleştirilmesinden itibaren şirket yönetiminde yer alan Nevzat Serin'in yaptığı şirket, ocak ayı sonunda iflas erteleme davası açtı. Acıpayam Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvuran şirket iflas erteleme kararı istedi. Acıpayam Asliye Hukuk Mahkemesi, 27 Ocak'ta açılan davada ara karar vererek şirket hakkında yapılmış veya yapılacak icra takipleri ile ihtiyati haciz ve tedbir uygulamalarının durdurulmasına karar verdi. Aynes Gıda, iflas erteleme başvurusu ile ilgili olarak Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na açıklama gönderdi. Açıklamada, şöyle denildi:

"Şirketimizin içinde bulunduğu mali koşullar nedeniyle şirketimizin iflasının ertelenmesi talebiyle 26-01-2016 tarihinde dava açılmış olup Acıpayam Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından 27 Ocak 2016 tarih ve 2016-29 esas no ile alınan ara karar uyarınca, şirket hakkında yapılmış veya yapılacak icra takipleri ile ihtiyati haciz ve tedbir uygulamalarının İcra İflas Kanunu 179-a uyarınca tedbiren durdurulmasına karar verilmiştir. İçinde bulunulan durumun en kısa zamanda çözümlenmesi için şirketimize önemli katkı sağlayacağına inandığımız şirketlerle ortaklık görüşmelerine devam edilmektedir."

Aynes Gıda'nın Rusya, Irak ve Suriye'de iyi bir pazara sahip olduğu, ancak son dönemde Türkiye'nin bu ülkelerle yaşadığı sorunlar ve iptal edilen ihaleler nedeniyle mali yönden sıkıntılı sürece girdiği belirtildi. Şirketin iflas erteleme başvurusunun ardından JCR Eurasia Rating, şirketin uzun vadeli ulusal ve uluslararası görünümünü ve notunu düşürdü. JCR Eurasia Rating'in değerlendirmesinde yem ve süt sektöründe Türkiye'nin önde gelen kuruluşları arasında yer alan Aynes Gıda'nın yüksek borç yükünün gerektirdiği nakit ihtiyacının giderilme zorlukları nedeniyle iflas erteleme başvurusunda bulunduğu belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.