Arslan: Ehliyet Almak İçin Servet Ödüyoruz!

Arslan: Ehliyet Almak İçin Servet Ödüyoruz!

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yeni ehliyetler için istenen 75 Liralık sağlık raporuna ve Emniyet'e ödenen ücretle birlikte 90 Liraya yaklaşan tutara tepki gösterdi.

A+A-

Milletvekili Arslan, "Sağlık raporunu sağlık ocaklarından alamayan sürücü, hastanelerde bir kağıt için 75 Lira ödemeye mahkum edilemez. 15 Lira da Emniyet için verildiğinde, basit bir ehliyet değişimi 90 Liraya çıkıyor.  Türkiye'de 26 milyonun üzerinde sürücü var ve 20 milyondan fazla taşıt trafiğe kayıtlı. Vatandaş neyin üstünde ki bu kadar bedeli sırtına yüklüyorsunuz! Ehliyet değiştirme adı altında, sağlık raporunu zorunlu tutup her vatandaştan zorla tahsil edilecek bedel, büyük bir yaraya dönüşecek. Bu paralarla hangi açıklar kapatılacak?" ifadesini kullandı. 

 

 

Milletvekili Kazım Arslan "Ehliyetlerin çok cüzi bedellerle değişimini sağlayacak düzenlemeye gidilmezse, sorun sağlık ocaklarında ücretsiz verilecek raporlarla çözülmezse tepkiler artacak, sorun büyüyecek" ifadesini kullandı. 

 

CHP Milletvekili Kazım Arslan,  İçişleri Bakanı Efkan Ala'ya sorduğu soruyla, yeni ehliyetler için vatandaşın ödemek zorunda bırakıldığı yüksek bedellerin düşürülmesini önerdi. Arslan'ın önergesi şöyle: 

 

"Ehliyet değişiklikleri için istenen sağlık raporunu sağlık ocaklarından alamayan ve hastaneye sevk edilen vatandaşlar, özel ya da devlet hastanelerinde 75 TL’ye varan sağlık raporu masrafından dolayı şikayetlerini iletmektedir. Fotoğraf masrafı hariç, bir ehliyet değiştirmek için 90 TL ödemek zorunda kalan sürücüler, sağlık raporunun bedel karşılığı alınması karşısında mağdurdur. 

 

Bununla birlikte, değişen ehliyetlerin eski ehliyetten farklı olarak nüfus cüzdanı bilgilerini eksiksiz içermemesi nedeniyle, bankalar yeni dönemde çipli ehliyet ibrazını kimlik olarak Kabul edemeyeceklerini açıklamıştır. 

Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı Uyumlu Çalışsın Ehliyet değişikliği amaçlı sağlık raporlarının bedelsiz ya da cüzi bedel karşılığında alınabilmesi için Sağlık Bakanlığı ile eşgüdümlü bir çalışma yapacak mısınız? 

 

Vatandaşların yaşamını kolaylaştırmak adına; yeni çipli ehliyetlerdeki güvenlik niteliklerini bankalarla paylaşacak ve ehliyetlerdeki kimlik bilgilerini bankacılık sistemiyle uyumlu biçimde hazırlayacak sisteme geçilecek midir?"

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.