Apple Sağlam Kayaya Çarptı!

Apple Sağlam Kayaya Çarptı!

Cupertinolu şirket, İrlanda hükümeti ile yaptığı özel vergi anlaşmasının geçersiz olması nedeniyle ek vergi ödemeye mahkum edildi.

A+A-

Teknoloji devi Apple’ın başı Avrupa Komisyonu’nun verdiği bir karar yüzünden dertte. AB üyesi İrlanda ile özel bir vergi anlaşması yapan Apple’ın 13 milyar dolar ek vergi ödemesine hükmedildi. Bu rakam, şirketin ülkedeki önceki satışlarından eksik alınan vergilerden oluşuyor.

Yaşanan durumun nedeni ise Apple’ın İrlandahükümeti ile yaptığı özel anlaşma. İrlandahükümeti ile Apple arasındaki anlaşma vergi konusunda şirkete bazı imtiyazlar sağlıyordu. Avrupa Komisyonu ise AB üyesi ülkelerin istedikleri şirketlere vergi ayrıcalıkları sağlayamayacağını belirterek, Apple’a geçmişe dönük olarak 13 milyar dolar ek vergi borcu çıkardı. Avrupa Komisyonu tarafından karara bağlanan soruşturma 3 yıldır devam ediyordu.

 

Konu ile ilgili İrlanda tarafından gelen açıklamalar ise AB’den farklı. İrlanda Maliye Bakanı Michael Noonan, komisyon ile aynı kararı paylaşmadığını belirterek “'Bu karar beni temyiz başvurusu yapmaktan başka bir seçenekle karşı karşıya bırakmıyor. Hükümetten temyiz için yetki isteyeceğim. Bu vergi sistemimizin bütünlüğünü korumak için önemli” şeklinde konuştu.

Apple CEO’su Tim Cook ise İrlanda’da 5 bin 500 kişi istihdam ettiklerini ve tüm vergilerini devlete ödediklerini savunuyor. Avrupa Komisyonu’nun aldığı kararın kesinleşip kesinleşmemesi ise temyiz sürecinden sonra belli olacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.