Allah bu millete istiklal marşı yazdırmasın

Allah bu millete istiklal marşı yazdırmasın

A+A-

Nihat Zeybekci 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümünde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum. Yaşadığı yılların ne derece çetin geçtiğini her biri birer şaheser niteliğindeki şiirlerinde satırlara döken şairimiz, insanın ufkunu açan vasiyet niteliğindeki fikirleriyle de gelecek nesillere rehber olmuştur. Özellikle Milli Mücadele yıllarında, vatan savunmasında dökülen kanlar adeta Ersoy’un zihninde damıtılıp kaleminde mürekkep olmuş, tarihe de altın harflerle düşülen bir not haline gelmiştir.

İstiklal Marşı, milletimizin başta ailesi olmak üzere her şeyini geride bırakarak gözünü kırpmadan cepheye koştuğu, canı pahasına düşman kurşununa göğsünü siper ettiği, şehit düşen arkadaşının silahı ile düşmanın üzerine yürüdüğü, elinde kazma kürekle yedi düvelin çelikten örme silahlarına karşı koyduğu Kurtuluş Savaşı’nın destanlaşmış halidir. Biz ve bizden sonrakiler O’nun mısralardan taşıp yüreklere ulaşan duygularıyla şahlanan ruhunu, vatan savunmasında şehadet şerbetini içen dedeleri ile aynı yola adayacaktır. Yine söz konusu vatanı olunca hiçbir şeyi esirgemeyecek, ülkesini korumak ve yüceltmek için atalarının izinden gidecektir. Akif’in de dediği gibi, belki o zaman varoluşunun asıl gayesine erecektir. Tıpkı O’nun İstiklal Marşı’nın mısralarında dualaşan sözlerinde olduğu gibi:

Ruhumun senden, İlâhi, şudur ancak emeli:

Değmesin mabedimin göğsüne nâ-mahrem eli.

Bu ezanlar -ki şehadetleri dînin temeli-

Ebedî yurdumun üstünde benim inlemeli.

 

O zaman vecd ile bin secde eder-varsa-taşım,

Her cerihamdan, ilahi, boşanıp kanlı yaşım,

Fışkırır ruh-ı mücerred gibi yerden na'şım;

O zaman yükselerek arşa değer belki başım!

 

Nihat ZEYBEKCİ

Ak Parti MKYK Üyesi

Denizli Milletvekili





AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Filiz mesajında şunları söyledi;

“ Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve işgal altındaki Anadolu halkına “Korkma” seslenişi ile başlayan İstiklal Marşımız, milletimizin milli ve manevi değerlerini birleştiren, destansı bir direnişin sarsılmaz iradesini aşılayan bir çimentodur. İstiklal Marşı, ne geçmişte ne de gelecekte, milletimizin esarete asla boyun eğmeyeceğinin tüm dünyaya ilan edilişinin ifadesidir.

Bizler, bu emsalsiz marşa sahip olmak için çok bedel ödedik. Çok can verdik. Bu marş feda edilmiş bedenlerin, aşk ile şahadete koşan ruhların, savaş meydanında can veren çocukların arkasından yazılmış bir destandır.

Şiiri toplum için ve bir dava adına yazan, ama şiiri şiir yapan özelliklerden feragat etmeyen, Türkçe'nin bütün nüanslarını ve imkanlarını ustalıkla kullanan, çağının tanığı ve vicdanı olan bir şairden daha iyi kim yazabilirdi böyle bir marşı?

 Akif' in şiir anlayışı ve şiir gücü kadar ancak bir sosyologda bulunabilecek bütünü ve ayrıntıları yakalayabilen gözlem gücü İstiklâl Marşını bu denli etkili bir milli mutabakat metni haline getiren en önemli belgedir.

 İstiklâl Marşı' nın şairi olarak Mehmet Akif 'in bir başka önemli özelliği de sarsılmaz bir iman ve dava adamı olduğu kadar tam bir erdem kahramanı olmasıdır.

Akif’in yalnız vatan ve millet hizmetleri değil edebiyatımızdaki emsalsiz yeri hiçbir zaman doldurulamaz. "Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük savaşını ölümsüzleştiren, Türk milletini ortak düşünce ve değerlerde buluşturan İstiklal Marşımız, bu yönüyle eşsiz bir eserdir. Bugün de hala milletimizi bir arada tutan en önemli simgelerden biri olan İstiklal Marşımız, aynı zamanda bizlere vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu gösteren en güzel kanıttır.

Merhum Mehmet Akif Ersoy’unda dediği gibi ‘Allah bir daha bu millete bir İstiklal Marşı yazdırmasın’ diyerek İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 95. yıldönümünü kutluyor, büyük şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, şükran ve rahmetle anıyorum”

 

Osman Zolan'dan İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma mesajı

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, 12 Mart İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.. Başkan Zolan, mesajında şunları kaydetti: “Kurtuluş Savaşı’nda milletimizin yazdığı destanları dizelerine döken Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşımız ile milli mücadelenin ve milli iradenin hiçbir kuvvete teslim olmayacak kadar güçlü ve kararlı olduğunun sesi olmuştur. Gelecek nesillere Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş ve istikbal adımlarını İstiklal Marşı ile en iyi şekilde anlatan milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, her kelimesinde milletimize ait kutsal ve kadim değerleri bizlere miras bırakmıştır."

 

Geçmişini bilmeyen bir neslin, milletinin geleceğinde var olamayacağına dikkati çeken Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Bu nedenle gençlerimizin İstiklal Marşı’nın her cümlesinin anlamını idrak etmesi çok önemlidir" dedi. Gençlerin Safahat başta olmak üzere Mehmet Akif Ersoy'un eserlerini okuması ve onun fikirlerini takip etmesinin çok önemli olduğunu ifade eden Başkan Zolan, bu şekilde Milli Şair Ersoy'un özlemini duyduğu "Asım’ın nesli" düşüncesinin daha hızlı bir şekilde hayat bulacağını kaydetti.

 

Milli Şair Mehmet Akif  Ersoy'un edebi kimliği ile kurtuluş mücadelesini bugünlere yansıtan en önemli sanatçılardan biri olmasının yanında Türk milletinin geleceğine yön veren önemli kilometre taşlarından biri olduğunu

vurgulayan Başkan Zolan, " İstiklal Marşımızın kabulünün 95. yıldönümünde Mehmet Akif  Ersoy'u ve Gazi Mustafa Kemal önderliğinde vatanı uğruna canını feda eden şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.