Adıgüzel ve Kemer Hes Bereket'in Oldu

Adıgüzel ve Kemer Hes Bereket'in Oldu

Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK), Adıgüzel ve Kemer hidroelektrik santralleriyle (HES) bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların satışına onay verdi.

A+A-

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının konuya ilişkin tebliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Denizli’nin Güney ilçesinde Adıgüzel HES 62 megawatt, Aydın’ın Bozdoğan ilçesindeki Kemer HES ise 48 megawatt’lık kurulu güze sahip.

 

Buna göre ÖYK, 2015 yılında özelleştirme programına alınan Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) ait Adıgüzel ve Kemer hidroelektrik santralleriyle bu santraller tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirilmesi için açılan ihalede 324 milyon 100 bin lira ile en yüksek teklifi veren Bereket Enerji Üretim AŞ'ye satılmasını onayladı.

 

1995 yılından bugüne kadar 707 megawatt gücünde 19 HES kuran Bereket Enerji Grubu’nun toplam 110 megawatt gücünde Adıgüzel ve Kemer işletmeye başlamasıyla hidroelektrik elektrik santralindeki kurulu gücü 817 megawatt’a yükselecek.

 

TEKNİK BİLGİLER

 

ADIGÜZEL HES Adıgüzel Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) Denizli'nin Güney ilçesinde Büyük Menderes Nehri üzerindedir. 62 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 176. Denizli'nin ise 5. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 81. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. Adıgüzel Barajı ve HES ortalama 112.043.102 kilovatsaat elektrik üretimi ile 33.850 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Adıgüzel Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 35.569 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

 

KEMER HES Kemer Barajı ve HES Aydın'ın Bozdoğan ilçesinde Akçay Çayıüzerindedir. Kamuya ait olan Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından işletilen santral 48 MWe kurulu gücü ile Türkiye'nin 228. Aydın'ın ise 4. büyük enerji santralidir. Tesis ayrıca Türkiye'nin 99. büyük Hidroelektrik Santrali'dir. Kemer Barajı ve HES ortalama 104.915.851 kilovatsaat elektrik üretimi ile 31.697 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu (konut, sanayi, metro ulaşımı, resmi daire, çevre aydınlatması gibi) tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilir. Kemer Barajı ve HES sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 33.307 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapmaktadır.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.