7 yılda 2300 eser

7 yılda 2300 eser

7 yılda 2300 eserin gün yüzüne çıkartıldığı Laodikya antik kentinde başlatılan çalışmanın Türkiye'ye örnek olduğunu vurgulayan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, "Asırlardır toprak altında bekleyen tarihi değerlerimizin daha hızlı ve güvenil

A+A-

Antik kentlerin yerel yönetimlere devredilmesiyle toprak altında bekleyen tarihi değerlerin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtlayan Denizli Büyükşehir Belediyesi, Laodikya Antik Kenti kazı ve işletme sorumluluğunu almasının 7. yıl gururunu yaşıyor. 19 Ağustos 2008'de Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yapılan protokolle Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Laodikya, bu tarihten itibaren hızlı bir yükselişe geçti. Geçmişte yetersiz bütçesi nedeniyle yılda 2-3 ay kazı çalışması yapılan Laodikya Antik Kenti'nde 7 yıldır hiçbir kaynak sıkıntısı yaşanmadı ve çalışmalar hiç durmadı. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafından kazı çalışması sürdürülen antik kentte gün yüzüne çıkarılan eserler tüm dünyanın dikkatini de çekmeyi başardı. Denizli Büyükşehir Belediyesi'nin desteği ile sürekli kazı ve restorasyon çalışması yapılan, bu şekilde yaşayan bir antik kent haline dönüştürülen Laodikya'nın bu hızlı yükselişi UNESCO'nun da dikkatini çekti. Antik kent 2 yıl önce UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildi.

 

"NASIL KAZI YAPILACAĞINI TÜM DÜNYAYA KANITLADIK"

 

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Laodikya'nın Büyükşehir Belediyesi'ne devredildiği günün antik kentler açısından yeni bir dönemin başlangıcı olduğunu vurguladı. Büyükşehir Belediyesi'nin Laodikya'da hayata geçirdiği projenin Türkiye'ye örnek olduğunu kaydeden Başkan Zolan, "Laodikya'nın bugünlere gelmesinde çok büyük katkıları olan dönemin Belediye Başkanı ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekci'ye verdiği tüm emekler için teşekkür ediyorum. Allah kendisinden razı olsun" dedi. Geride kalan 7 yılda antik kentteki kazı ve restorasyon çalışmalarında büyük aşama kaydedildiğini işaret eden Başkan Zolan, "Asırlardır toprak altında bekleyen tarihi değerlerimizin daha hızlı ve güvenilir bir şekilde gün yüzüne çıkarılacağını tüm dünyaya kanıtladık. Tarihi değerlerimizi insanımızla buluşturmaya devam edeceğiz" diyerek, antik kentte kısa sürede çok büyük mesafelerin alındığına dikkati çekti.

 

"BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRMENİN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ"

 

Laodikya'nın Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ne dahil edildiğini hatırlatan Başkan Zolan, "Laodikya'nın Pamukkale’den sonra Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yerini alacağına inancımız tam. Geçtiğimiz 7 yılda olduğu gibi bundan sonra da Laodikya’ya desteğimiz artarak sürecek. Bir taraftan Türkiye'de bir ilki başarıyla gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşarken diğer taraftan binlerce yıl önce kurulan bir medeniyetin gün yüzüne çıkan değerlerini ortaya koymanın heyecanını yaşamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

 

7 YILDA TÜM DÜNYA TANIDI

 

Laodikya Kazı Heyeti Başkanı ve Arkeoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülen antik kentte bugüne kadar tüm dünyanın dikkatini çeken bir çok eser bulundu. 7 yıllık çalışma kapsamında, Tapınak ayağa kaldırıldı, Laodikya Kilisesi, Kuzey Kutsal Agora anıtsal sütunlar, Merkezi Agora anıtsal sütunu ve Stadyum Caddesi'nin yarısı kazıldı ve ayağa kaldırıldı. Türkiye genelinde sistemli en büyük kazı organizasyonu olma özelliği taşıyan Laodikya Antik Kenti, 7 yılda binlerce turisti ağırlamaya başladı. Adına 6 bilimsel kitap çıkartılıp yüzlerce makale yazılan Laodikya, 7 yılda tüm dünya tarafından tanınır bir antik kent olma özelliği kazandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.