2 General 1 Albay Tutuklandı

2 General 1 Albay Tutuklandı

MİT TIR'larıyla İlgili Soruşturmada 2 General 1 Albay Tutuklandı

A+A-

Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının, kamuoyunda "Selam Tevhid" olarak bilinen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine sürdürülen soruşturma kapsamında, şüpheli sıfatıyla dün Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne çağrılan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu'nun, tutuklandığı belirtildi.

 

"SİLAHLI TERÖR ÖRGÜTÜ KURMA VEYA YÖNETME"

 

Tümgeneral İbrahim Aydın ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu'nun "Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasi veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, silahlı terör örgütü kurma veya yönetme", Tuğgeneral Hamza Celepoğlu'nun ise "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçlarından tutuklanması istendi.

 

"KOMUTANLAR TUTUKLANDI"

 

Adana ve Hatay'da MİT'e ait TIR'ların durdurulması soruşturması kapsamında adliyeye sevk edilen Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral İbrahim Aydın, Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu tutuklandı.

 

SORUŞTURMANIN GEÇMİŞİ

 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu'nca daha önce yürütülen ve takipsizlik kararı verilen "Sözde Kudüs Ordusu Terör Örgütü" soruşturmasında usulsüzlükler yapıldığı iddialarına ilişkin 22 Temmuz'da gerçekleştirilen operasyonda, aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de olduğu 11 emniyet görevlisi tutuklandı.

 

GÜLEN VE USLU HAKKINDA YAKALAMA KARARI ÇIKMIŞTI

 

Soruşturmayı genişleten savcılık, yeni deliller doğrultusunda, Şubat 2015'te düzenlenen ikinci operasyonda, "terör örgütü kurmak ve yönetmek", "kurulan örgüte üye olmak", "terör örgütünün faaliyeti kapsamında siyasal veya askeri casusluk", "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından 29 şüpheli polis hakkında gözaltı kararı verdi, operasyonda gözaltına alınan 21 kişiden 17'si tutuklandı. Bu operasyonda Fetullah Gülen ve Emre Uslu hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

 

19 SUBAY TUTUKLANMIŞTI

 

Soruşturma kapsamında, elde edilen yeni deliller doğrultusunda, Adana ve Hatay'da Ocak 2014'te MİT'e ait tırların durdurulmasının "Selam Tevhid" dosyası kapsamında yapıldığının tespiti üzerine, 5 Nisan 2015'te başlatılan üçüncü operasyonda, aralarında yarbay ve binbaşıların da bulunduğu 19 kişi tutuklandı.

 

Aynı soruşturmada gözaltına alınan eski cumhuriyet savcısı ve avukat Gültekin Avcı ile 3 emniyet personeli tutuklanırken, 3 emniyet personeli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

Elde edilen yeni deliller doğrultusunda, eski emniyet müdürü Ali Fuat Yılmazer 6 Ekim'de tutuklandı, eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı hakkında da 11 Kasım'da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarıldı.

 

Soruşturmayı yürüten savcılık bir kısım şüphelilerle ilgili dosyayı tamamlayarak, firari şüpheliler Fethullah Gülen ve Emre Uslu, eski emniyet müdürü Yurt Atayün ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 55'i tutuklu 122 kişi hakkında iddianame hazırladı. İddianame, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 9 Kasım'da kabul edildi. Savcılık, şüpheliler Ekrem Dumanlı, Gültekin Avcı, Ali Fuat Yılmazer ve diğer bazı polislerle askerler hakkında dosya üzerindeki incelemesini ise sürdürüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.