​Nisan sonrası vergi affı mı geliyor?

​Nisan sonrası vergi affı mı geliyor?

Yine vergi affı mı geliyor? Türkiye bir kez daha aynı soruyu tartışıyor.

A+A-

Hükümet ısrarlı sorulara rağmen "af yok" diyor. Maliye Bakanı 3 kez vergi affı getirilmeyeceğini açıkladı. Ancak ekonomi kulislerine göre durum hiç de öyle değil. İddialara göre hükümet vergi affını getirecek. Ancak ekonomi kulislerine göre Mart ve Nisan ayında verilecek beyannameler öncesinde gelir kaybı yaşamaktan korkan hükümet af iddialarını reddediyor. 

ÖZEL SEKTÖR VERGİ AFFI İSTİYOR

Suriye ve Irak merkezli gelişmeler, Rusyaile yaşanan kriz ve Çin başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde ekonomik göstergelerin kötü olması, Türkiye'nin ekonomik göstergelerini de derinden etkiliyor. 

Yaşanan problemler öncelikle özel sektörü vuruyor. Özel sektörün dış borcu 2015 sonu itibarıyla 200 milyar doları geçti. İçinde olunan ekonomik problemler istihdam, üretim ve ihracat ile ithalatı vurdu. Devletin en büyük gelir kaynağı olan vergiler de özel sektörün durumu sebebiyle ağır darbe aldı. 

Özel sektör temsilcileri hükümetten kamuya olan borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve vergi affı talep ediyor. 2008 ve 2011 yıllarında yapılan düzenlemeler ile Maliye Bakanlığı milyarca lirayı ekonomiye kazandırmıştı. Ayrıca vergi tahsilat oranları da artırılmıştı. Böylece ülkemizde %1 oranında bile olmayan vergi incelemesine gerek kalmadan mükelleflerin borçları gönüllü uyum ile tahsil edilmişti.

HÜKÜMET AFFI NEDEN İNKAR EDİYOR? 

Yaşanan problemler üzerine Türkiye'nin gözü gelecek vergi affına çevrildi. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi affının çıkmayacağını açıkladı. Kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği Nisan ayı döneminde, mükelleflerin "af" beklentisi ile hareket edeceği ve vergi beyanında bulunmayacağı belirtiliyor. Bakanın da bu durumu göz önünde tutarak af iddialarını reddettiği belirtiliyor. Ekonomi çevrelerine göre hükümet özel sektörün can simidi olarak gördüğü vergi affına bağımsız kalmayacak. Ancak gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinin verildiği dönemin bitmesinin beklendiği ifade ediliyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.