''Şu Tüketim Çılgınlığına Son Verelim''

''Şu Tüketim Çılgınlığına Son Verelim''

Türkiye ekonomisinin gündem maddelerinin belki de en önemli konusu cari açık. Cari açığımızı tetikleyen ithalatımız ise tüketim çılgınlığımızla birlikte yükseliyor.

A+A-

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci basına yaptığı açıklamada : Cari işlemler dengesinin Aralık'ta 5 milyar dolar açık vermesi, petrol fiyatlarındaki düşük seyrin desteğiyle 2015 yılında cari açığın 33 milyar dolar civarında yılı tamamlaması öngörülüyordu. Cari işlemler dengesinde 2015 tablosu netleşti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, cari açık geçen yıl 32,19 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aralıkta ise açık 5,07 milyar dolar oldu. Cari açık 2014 yılı sonunda 46.53 milyar dolar olarak gerçekleştikten sonra Brent tipi ham petrolün varil fiyatının 100 doların üzerinden 35 dolarlara doğru gerilemesinin desteğiyle aşağı yönlü bir seyir izledi.  Petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji ithalatına bağımlı olan ülkemizin dış ticaret açığını azaltması cari açığı da olumlu etkiledi.

UCUZ VE KALİTESİZ MALLAR PİYASALARI ALT ÜST ETTİ

Cari açığımız düşüyor ancak bu gerilemenin Türkiye’nin reel ekonomisi açısından taşıdığı anlamı değerlendirmek gerektiğini belirten Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci, “Cari açığın nihai kaynaklarına bakarsak, ulusal ekonomide tüketim harcamalarının yüksek, tasarrufların da düşük olması durumunu görüyoruz. 2002’den beri ithal ikamesine ve borçlanmaya dayalı bir büyüme gerçekleşiyor. Ucuz ve kalitesiz ithal ve kaçak mallar piyasayı altüst etti. Fiyatlar ucuzladı. Alım gücü göreceli olarak yükseldi. Zararına üretim yapan üretici, tesisleri kapatıp ithale yöneldi” dedi. 

CEP TELEFONU KÜÇÜLDÜKÇE BİZİM CARİ AÇIĞIMIZ BÜYÜYOR

“Tüketim çılgınlığından vazgeçemiyoruz” diyen Keçeci, “Cari açığımız düşse de bu düşüş petrol fiyatlarının etkisi. Petrol dışı diğer ithalat kalemlerimiz halen artışta. Her yıl artarak devam eden giyim, cep telefonu ve bilgisayar ithalatımız, cari açığımızı büyütmeye devam ediyor. Tekstil ülkesi olmamıza rağmen, 2011-2015 yılları arasında toplam 13 milyar 623 milyon dolarlık giyim ithal etmişiz. Bunların bir kısmının ülkemizde üretilip yurtdışında etiketlenerek tekrar ülkemize ithal edilen ürünler olduğunu bilmek üzüntümüzü ikiye katlıyor. 2015 yılında ise ithalat listesinin başında cep telefonu geliyor. Son 5 yılda 12 milyar 435 milyon dolarlık ithalat rakamı ile cep telefonu ithalatımızda ikinci sırayı almış durumda. En çok ithal ettiğimiz ürünlerin bir diğeri olan bilgisayar, tablet ve donanımları ise 12 milyar 125 milyon dolar ile cep telefonunu takip ediyor. Bunlar sadece ithal ettiğimiz ürünlerin başında gelen ilk üç kalem. Bir taraftan cari açığımız düştü diye seviniyoruz ama gerçekçi olmak gerekirse cari açığımızı etkileyen ithalatımızın bu derece yükselmesini göz ardı edemeyiz. Teknolojiyi çok yakından takip ediyoruz ancak sadece tüketim için.

Telefonların bir üst modeli çıktığında birçoğumuzun hemen almak gibi bir alışkanlığı oluştu; bu da bu rakamların nedenini açıklıyor.” şeklinde konuştu. Toplumumuzun üretmeden tüketmeye, kazanmadan harcamaya alıştığının altını çizen Keçeci, “Toplum tüketim çılgınlığına itildi. Kazancından fazla harcamaya başladı. Hızla borçlandı. Borç yükünün altından kalkamayan, borç ile borcunu kapatmaya çalışan ve geleceği ipotek altına alınmış bir toplum oluştu. Açıkçası üretmeden tüketen ve harcama çılgınlığı artmış bir toplum ile karşı karşıyayız” diye konuştu.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.