''Barış Çelebi'ydi!"

''Barış Çelebi'ydi!"

Bundan 18 yıl önce toprağa verdiğimiz Barış Manço; şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV yapımcısı, köşe yazarı, “Devlet Sanatçısı”, “Kültür Elçisi”; yani on parmağında on marifet olan biriydi.

A+A-

Bundan 18 yıl önce toprağa verdiğimiz Barış Manço; şarkıcı, besteci, söz yazarı, TV yapımcısı, köşe yazarı, “Devlet Sanatçısı”, “Kültür Elçisi”; yani on parmağında on marifet olan biriydi.

2 Ocak 1943-1 Şubat 1999 arasında yaşayan Manço, 200’ün üzerinde beste yaparken; 12 altın ve bir platin albüm ile kaset kazandı. Hazırladığı televizyon programı nedeniyle 150’yi aşkın ülkeye gittiği için “Barış Çelebi” olarak adlandırıldı. 1991’de ‘Devlet Sanatçısı’ unvanına layık görüldü. Annesi Rikkat Uyanık da müziğin kurucuları arasında yer aldı. Özellikle yeni arayışların olduğu 1960’lı yıllarda, gelenekselden beslenen Anadolu Rock veya Anadolu Pop’u oluşturulurken; o da bazı türkü ve klâsik Türk müziği parçaları üzerinde çalışmalar yaptı. 1990’da, Ertuğrul Fırkateyni’nin Japonya’ya gidişinin 100. yılı nedeniyle düzenlenen etkinlikler kapsamında da konser veren Barış Manço; kalp krizi nedeniyle hayata veda etti ve devlet töreniyle gömüldü.

-İlk bestesine, 1959’da imza

attı. 

-1965’de, Paris’teki Olympia’da; Salvatore Adamo ile France Gall’den önce sahneye

çıktı. 

-Türkçe yaptığı birinci bestesine, “Bizim Gibi” adını verdi. n 1969 yılında, Belçika Kraliyet Akademisi’ni birincilikle bitirdi. n Aynı yıl, “Ağlama Değmez Hayat” adlı çalışması; 50 binden fazla satılınca, ’Altın Plak’la ödüllendirildi.

Sanatçının aldığı bazı ödüller şunlar:

Belçika’da “Türk Kültür Elçisi” unvanı (1989), Japony Soka Üniversitesi Uluslararası Kültür ve Barış Ödülü (1991),

“Fransız Edebiyat ve Sanat Şövalyesi” unvanı (1992), Japonya  Min-On Vakfı “Yüksek Şeref Madalyası”

(1995), “Türkmen Vatandaşlığı” (1995).

Manço bugün saat 20:00’de, İstanbul Kadıköy’deki Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen

programla, bir kez daha anılacak. Sanatçının ailesi, dostları ve sevenlerinin katılacağı etkinlikte; oğlu Doğukan Manço ile “SesVerSus” topluluğu da sahneye çıkacak.

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.